24°C
Mostar 26°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 23°C

09.06.2023 / 13:54 Regija - Premijer Kosova

Kurti: Nosimo se s ljudima koji se dive Miloševiću i Putinu

Kurti: Nosimo se s ljudima koji se dive Miloševiću i Putinu
Foto: Arhiv
Kosovo i Srbija imaju sporazum o normalizaciji odnosa koji moraju primijeniti, rekao je kosovski premijer Albin Kurti na konferenciji "Europska Hrvatska: retrospektiva i prospektiva" u petak u Dubrovniku.

U najnovijim nemirima na Kosovu krajem svibnja ozlijeđeni su deseci pripadnika NATO-ovih mirovnih snaga i srpski prosvjednici sa sjevera Kosova. Do nemira je došlo nakon što su kosovske vlasti u općinske urede instalirale etničke albanske gradonačelnike. Gradonačelnici su izabrani na temelju izlaznosti od samo 3,5 posto nakon što su većinski Srbi u toj regiji bojkotirali lokalne izbore.

Kurti je u petak naglasio da se Kosovo "mora nositi s nasilnim ekstremistima, ultranacionalistima, desničarima koji vjeruju u 'srpski svet' i to gledaju s ruskim svijetom...to su ljudi koji se dive Miloševiću ili Putinu", javila je Hina.

SAD i EU pozvale su ovog tjedna Kurtija da povuče gradonačelnike iz ureda te specijalne policijske jedinice koje su ih pomogle postaviti u sjevernim općinama.

Kosovski premijer rekao je da je Kosovu "potrebna vladavina zakona i datum za izbore" i dodao je da bi Kosovo u međuvremenu moglo smanjiti prisutnost specijalnih policijskih jedinica ako "nasilni ekstremisti" prestanu s nemirima.

"Mislim da je to put naprijed, zajedno s intenzivnim dijalogom za provedbu sporazuma, a imamo sporazum koji moramo primijeniti", rekao je Kurti.

Kosovo i Srbija usuglasili su se u ožujku o provedbi sporazuma EU o normalizaciji odnosa, koji bi de facto donio međusobno priznanje, ali ga je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbio potpisati.

"To je veliko postignuće EU-a. Došli smo do situacije da Kosovo i Srbija napokon imaju sporazum o normalizaciji", dodao je Kurti.

Kurti sudjeluje na konferenciji "Europska Hrvatska: retrospektiva i prospektiva" u organizaciji hrvatskog eurozastupnika Tonina Picule u Dubrovniku.

"Hrvatska je vodeći partner i saveznik i gledamo Hrvatsku kao vrlo uspješan primjer i u kontekstu Europske unije i članstva u NATO-u", rekao je kosovski premijer.

Kosovski premijer rekao je u Dubrovniku da je "Europska unija najvažniji projekt mira i prosperiteta od Drugog svjetskog rata" te da se uključio u dijalog sa Srbijom jer je to "organizirala Europska unija koja olakšava taj razgovor".

Ako se Kosovo želi približiti EU-u i NATO-u, morat će dati veću autonomiju općinama s većinskim srpskim stanovništvom, rekao je u utorak američki izaslanik na zapadnom Balkanu Gabriel Escobar.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo