2°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

09.06.2023 / 14:23 BiH - Poziv Schmidtu

IZ Mostar: Ovo nije nastavak izgradnje zgrade HNK-a, već nastavak izgradnje Herceg-Bosne

IZ Mostar: Ovo nije nastavak izgradnje zgrade HNK-a, već nastavak izgradnje Herceg-Bosne
Nastavka gradnje  zgrade HNK-a jednostrano kršenje imperativa Međunarodne zajednice o integraciji Mostara.

Na jučer objavljenu najavu nastavka izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta  (HNK) na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema Medžlis Islamske zajednice (IZ) Mostar u saopćenju za javnost oštro je reagirao na, kako se navodi,  bezočan, bjesomučan i jednostran nasrtaj na opće humanističke vrijednosti i izgrađeni stepen međunacionalnih odnosa u Mostaru i Hercegovini.

S tim u vezi podsjetili su javnost da je Islamska zajednica, uvažavajući principe potpisanih međunarodnih sporazuma o integraciji grada Mostara, zakonske akte i norme svoj zahtjev za izgradnjom zgrade Islamskog kulturnog centra isključivo tretirala u domenu upravnog postupka kod nadležnih gradskih službi, dok je u slučaju izgradnje zgrade HNK-a došlo do kršenja svih tih propisa, zbog čega je građevinska inspekcija više od 20 puta zaustavljala nelegalne radove.

Medijske tvrdnje direktora HNK-a i njegovih političkih mentora, navodi se dalje u saopćenju,  da posjeduje validnu dozvolu za gradnju zgrade za koju je ranije usvojen Regulacioni plan su notorne neistine.

„Regulacioni plan, usvojen od strane organa, međunarodnim sudovima presuđene  Herceg-Bosne, na koji se u javnim istupima poziva direktor HNK-a dokinut je sa tri odluke Gradskog vijeća Mostara 1999., 2001. i 2012. U svakoj od ovih odluka nalaženo je gradskim službama da izrade regulacioni plan Centralne zone , a svaki oblik gradnja je zabranjen.  Tvrdnje HNK-a o validnosti dozvola su u fazi provjere pred javnim pravobranilaštvom Grada Mostara, čime će se utvrditi i stvarno stanje prouzrokovano nelegalnim ugovorom o ortakluku, što je pravni osnov da nastavak radova ne može početi“,  podsjetili su javnost.

Stoga smatraju da je ovako intoniran čin nastavka gradnje HNK-a jednostrano kršenje imperativa Međunarodne zajednice o integraciji Mostara u jedinstvenu administrativnu cjelinu u kojoj, Centralna zona Grada Mostara, kako su to predložili Međunarodni zvaničnici, a prihvatili gradski čelnici i u suštinskom i u metaforičnom smislu urbanističkim rješenjima treba pripadati svim narodima i građanima.

Javnost su podsjetili da Bošnjaci niti u jednom sazivu Gradskog vijeća nikada nisu dali svoju saglasnost da zgrada HNK-a bude izgrađena na lokalitetu Lakišića harema.

Pozvali su Međunarodnu zajednicu, oličenu u ličnosti Visokog predstavnika  i sve relevantne političke subjekte u Bosni i Hercegovini  da punu pažnju posvete ovom problemu, jer, budući da je planirano da u toj zgradu  i u tom dijelu Grada Mostara djeluju  kulturne i znanstvene institucije isključivo Hrvata u BiH (Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH, Simfonijski orkestar Mostar, buduća Akademija dramskih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru i Matica hrvatska) poslana je jasna poruka da na tom prostoru svi drugi nisu dobro došli.

„Simbolično rečeno, ovdje nije riječ o nastavku izgradnje zgrade HNK-a već o nastavku izgradnje Herceg- Bosne, o kojoj je ne tako davno javno i slatkorječivo govorio direktor Vukoja“ istaknuo je u saopćenju.   

Na kraju su upozorili sve političke faktore u Bosni i Hercegovini i Međunarodnu zajednicu, sve faktore koji imaju mandat političkog djelovanja na prostoru Bosne i Hercegovine da hitno reagiraju i da ne ispituju strpljenje Islamske zajednice i granice demokratske borbe do kojih je spremna ići.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo