1°C
Mostar 5°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

22.06.2023 / 15:40 Politika - Nove prijetnje

Dodik: Odluke Ustavnog suda BiH biće nevažeće u RS

Dodik: Odluke Ustavnog suda BiH biće nevažeće u RS
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da će već sutra popodne, ako Ustavni sud BiH ne ukine svoju najnoviju odluku, biti zakazana sjednica Narodne skupštine.

Na sjednici će biti donesen zakon o prestanku važenja i objavljivanja odluka tog suda u RS i zaštiti lica koja budu progonjena zbog toga od organa BiH.

- Mi ćemo taj zakon donijeti veoma brzo, bez ikakvih problema, možda već u utorak /27. juna/ i nastaviti našu dalje političku borbu - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da ovo nije antidejtonsko ponašanje nego da RS želi da se stvar vrati u okvire Dejtona i Ustava.

"Ne može RS prihvatiti da njenu sudbinu određuje ratni predsjednik SDA /koji je sudija Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman/ i poratni potpredsjednik te partije /sudija Seada Palavrić/ koji su eksponirani članovi Islamske zajednice i da nama nemeću rješenja o BiH. Bilo bi sasvim glupo očekivati da se mi ponašamo servilno prema tome, kao što je glupo da neko od Kristijana Šmita pokušava napraviti neku ličnost koja uopšte ne postoji", rekao je Dodik.

Dodik je izjavio da je očigledno da strani intervencionizam, koji je rehabilitovan u posljednjih godinu do dvije dana, više nanosi štete BiH.

- Očigledno je da je prošlo vrijeme da neki, koji imaju svoja pamćenja iz mladalačkih dana kao što je ambasador /SAD u BiH Majkl/ Marfi, mogu da udarcom šakom od sto nekoga prestraše. Vraćajući taj metod na sto, apsolutno su pogriješili i stavili BiH u vrtlog u kome će ona veoma teško naći izlaz - naglasio je Dodik.

Vjerujući u svoju silu, Dodik kaže da oni pokušavaju i dalje da se ponašaju na način nametanja.

- Najveću štetu za BiH čini međunarodni intervencionizam koji je duže od deceniju oslikavan u liku visokih predstavnika. Ti visoki predstavnici su mogli da kreiraju, a najviše Pedi Ešdaun, prokletnik, koji je nametnuo stil ponašanja koji je išao k tome da degradira Republiku Srpsku u cjelini - rekao je Dodik za Srnu.

Nakon toga, dodao je on, kada se dogodio otpor visokom predstavniku i kada je shvatio da nema više energiju, snagu i legitimet da djeluje - onda su se vratili u Ustavni sud gdje su bošnjačke sudije sa strancima kreirali odluke koje su razvalile ustavni poredak.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo