8°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

23.06.2023 / 20:00 BiH - Osvrt

Povorka provocira, Sarajevo nikome i ništa više ne mora dokazivati

Povorka provocira, Sarajevo nikome i ništa više ne mora dokazivati
Foto: Vijesti.ba

Sve dosadašnje Povorke ponosa u Sarajevu prošle su bez ijednog jedinog incidenta.

Održavaju se već tri godine i protiču u potpuno tolerantnoj atmosferi. No, stiče se dojam da upravo ta činjenica smeta organizatorima Povorke, pa iz godine u godinu pokušavaju naći novi način kako isprovocirati glavni grad na neku neželjenu reakciju.

Najnoviji se odnosi na žalbe i pritiske adresirane na gradonačelnicu Benjaminu Karić. Umjesto isticanja činjenice da Sarajevo može biti primjer, Beogradu naprimjer, ili pak Banja Luci, u prvi plan se ističe kako Organizacioni odbor nailazi na problem zbog činjenice da Karić ne odgovara na upite o tome da Vijećnica bude osvjetljena duginim bojama.

Iz Organizacionog odbora smatraju da bi to bio vid simbolične solidarnosti s borbom za prava LGBTIQ+ osoba u Bosni i Hercegovine, no da iz Gradske uprave Sarajeva dobijaju samo muk.

Možda bi sličnu solidarnost mogli potražiti u Banja Luci osvjetljavanjem Palate RS-a ili neke od zanemenitosti u zapadnoj Hercegovini, kada već u ovim krajevima nisu dobrodošli sa svojim Povorkama.

Nakon prve Povorke u Sarajevu prije četiri godine, organizatori su odaslali poruku da "kao nikad do sada, LGBT osobe u BiH prestaju biti nevidljive". No, četiri godine kasnije vidljive su samo građanima glavnog grada Bosne i Hercegovine kojem pak ne iskazuju ni mrvicu poštovanja zauzvrat.

Sarajevo je svoju tolerantnost dokazalo onda kada je pružilo ruke pomirenja onima koji su ga tokom agresije držali pod granatama u najdužoj opsadi u modernoj historiji ratovanja i više nikome i ništa ne mora dokazivati.


D.N


(Vijesti.ba)

Izdvajamo