24°C
Mostar 26°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 23°C

23.06.2023 / 22:24 BiH - Nepoznati detalji

Karić otkrila: Ko je iz Izraela tražio skidanje ploče sa Vijećnice zbog SNSD-a

Karić otkrila: Ko je iz Izraela tražio skidanje ploče sa Vijećnice zbog SNSD-a
Foto: Vijesti.ba

Gradonačelnica Sarajeva se oglasila na društvenim mrežama ...

Cijeneći naše korektne bilateralne odnose, o zahtjevima Privredne komore Izraela kojima se očigledno očekivalo bespogovorno da se udovolji, nisam se do sada oglašavala.

Ovako je večeras na društvenim mrežama svoje obraćanje počela gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

- Tako recimo nisam htjela sa javnosti podijeliti da su prijatelji iz Izraela našu Vijećnicu htjeli oslikati, ne zastavom Izraela, već prizorima iz pjesme Jerusalem of Gold, koja se pored zvanične himne izraela smatra i nezvaničnom himnom, a govori o 'osvajanju' Brda Hrama od strane Jevreja. To nisam dozvolila, navodi Karić i dodaje:

- Brdo Hrama inače predstavlja najosjetljiviju dodirnu tačku između Muslimana i Židova u Jeruzalemu i poprište je neprestanih sukobljavanja.

Ona navodi da "kada je riječ o vatrometu pojašnjenje zbog čega nema moje dozvole bilo je jednostavno".

- Podsjetit ću vas da se Grad Sarajevo pridružio gradovima koji neće imati organizovan ni novogodišnji vatromet, a zbog negativnih posljedica po stanovništvo, životinje i okoliš. Pirotehnički spektakl na nebu zamijenit će svjetlosni vizuelni efekti i konfete, navodi.

Dodaje, na koncu, da nije htjela podijeliti ni informaciju da su "prijatelji iz Privredne komore Izraela tražili od mene i da se sakrije ploča na Vijećnici koja govori o historijskim činjenicama."

- Navedeno je traženo kako bi se udovoljilo SNSD-u čiji članovi ne žele zbog ploče na Vijećnici ući u objekat. Ovo sve pišem, ne kako bi se pravdala jer zato nemam razloga. Imam svoj stav i nikada se neću plašiti da donesem odluke, kaže Karić.

Inače, na čelu privredne komore Izraela je trenutno Amir Gross Kabiri.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo