24°C
Mostar 28°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 21°C
Bihać 15°C

27.06.2023 / 13:20 Auto - Uvjetna kazna

Bivši šef Audija osuđen zbog varanja na testovima ispušnih gasova

Bivši šef Audija osuđen zbog varanja na testovima ispušnih gasova
Foto: Reuters
Okružni sud u Münchenu osudio je danas bivšeg šefa Audija Ruperta Stadlera na uvjetnu zatvorsku kaznu od godinu i devet mjeseci proglasivši ga krivim za prevaru u dugotrajnom suđenju o emisijama dizelskih goriva.

Njegova dva suoptuženika, bivši voditelj razvoja motora Wolfgang Hatz i bivši vodeći inženjer identificiran samo kao P., također su dobili uvjetne kazne za prevaru. Kazne još nisu pravomoćne, a sva trojica optuženih priznala su krivnju.

Ovo su prve kaznene presude u Njemačkoj u skandalu s ispušnim plinovima dizelaša otkrivenom 2015. godine, koji je uzdrmao čitavu automobilsku industriju i napravio milijardske štete.

Hatz i P. priznali su da su manipulirali dizelskim motorima koji su prošli testove emisije u kontroliranim uvjetima, ali su ispuštali više dušikovih oksida nego što je dopušteno pri normalnoj uporabi na cesti.

Stadler je priznao da je prekasno zaustavio prodaju manipuliranih automobila.

Državni advokat već je pristao na uvjetne novčane kazne za Stadlera i P. u sklopu nagodbe na suđenju, ali je u slučaju Hatza tražio zatvorsku kaznu bez uvjetne kazne.

Stadler se suočava s kaznom od 1.1 milion eura, dok bi Hatz morao platiti 400.000 eura, a P. 50.000 eura.

Stadler je priznao da nije uspio zaustaviti softver za varanje u vozilima prodanim u Europi nakon što je skandal prvi put izbio u Sjedinjenim Državama 2015.

Priznao je da nije intervenirao nakon što je postao svjestan manipulacije testovima emisija.

Ostala dvojica optuženih suočena su s težim optužbama da stoje iza manipulacija na velikim dizelskim motorima za Audi, Volkswagen i Porsche.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo