13°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

11.07.2023 / 17:15 BiH - Izjava za Vijesti.ba

Mitropolit Mihajlo: Svaki pošten čovjek mora da osudi genocid

Mitropolit Mihajlo: Svaki pošten čovjek mora da osudi genocid
Foto: Vijesti.ba

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) boravio je danas u Potočarima.

 

Tu je odao počast žrtvama genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Ekskluzivno je za Vijesti.ba govorio nakon ukopa 30 žrtava genocida.

"Ovdje se promijenilo ponešto, ali se u suštini ništa nije promijenilo. Islamska vjerska zajednica u BiH ne traži od Evropske unije i nadležnih ljudi da se uradi reparacija genocida u Srebrenici, koju Srbi izbjegavaju i ne priznaju genocid. Skupo ih košta. Spomenite im tu reparaciju pa ćete vidjeti šta će reći. Njima je stalo do novca, a ne do žrtava. Svaki pošten čovjek, kako god se zvao, mora da osudi genocida", kaže Mihajlo.

On je podsjetio da je u rat u Jugoslaviji bila uključena Srpska akademija nauka, udruženje književnika Srbije i Srpska pravoslavna crkva.

"To je skoro isto kao danas, ali ne vidi se da je tako. Ono što su mislili tada, oni misle i sada: BiH je sprska teritorija, RS je srpska teritorija, Crna Gora je srpska teritorija... To je onaj plan velike Srbije. Od toga nema ništa", kaže mitropolit Mihajlo.

On je za Vijesti.ba ispričao i jednu anegdotu za srpskog akademika Matiju Bećkovića.

"Došao kod babe na Cetinje i sjeli su pod trešnju, a balega je bila od rogate životinje. Jedna trešnja padne i to baš u balegu. Pita ga baba, šta si mi donio iz Beograda? On uzme onu trešnju i da joj, kaže uzmi je pojedi, đed ti je jeo", kaže Mihajlo.

A. Dedić

(Vijesti.ba)

Izdvajamo