14°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C

11.07.2023 / 17:23 BiH - Afera "Ukaz"

Tužiteljica koja radi predmet Dodik otišla na bolovanje

Tužiteljica koja radi predmet Dodik otišla na bolovanje
Foto: Vijesti.ba

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) danas su ušli u prostorije "Službenog glasnika RS".

Ovo je jučer najavio i objavio "Dnevni avaz", s obzirom na to da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet o Dodikovim nezakonitim radnjama kojima se ruše odluke Kristijana Šmita (Christian Schmidt), visokog predstavnika u BiH, a da je Miloš Lukić nezakonit ukaz objavio u "Službenom listu".

- Ušli smo prema naredbi Tužilaštva BiH. Iz naše nadležnosti su obavljene radnje - potvrđeno je za portal "Avaza" danas iz SIPA-e.

U Tužilaštvu BiH, u navedenom predmetu, formiran je tim od tri tužioca, koji, zajedno sa SIPA-om te drugim sigurnosnim i policijskim agencijama, poduzimaju zakonom predviđene aktivnosti, o čijim rezultatima će javnost biti obaviještena - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

"Avaz" saznaje da je riječ o tri tužiteljice, a na čelu tima je Nives Kanevčev. Međutim, druge dvije tužiteljice, koje su u petak imenovane u tužilački tim, otišle su na bolovanje.

Prema informacijama "Avaza", jedna tužiteljica (identitet poznat Avazu, op.a) završila je u bolnici i nalazi se na ljekarskim pretragama.

Međutim, kada je riječ o današnjem "upadu" SIPA-e, radi se o klasičnoj posjeti "Službenom glasniku RS" bez bilo kakvih intervencija.

Tužilaštvo uopće nije tražilo sudsku naredbu za oduzimanje bilo kakvih predmeta, tačnije odluke kojom se objavljuje Dodikov ukaz o poništenju Šmitovih odluka.

Prema informacijama "Avaza", SIPA je tražila odluke o Ukazu, ali je pitanje da li ih je mogla prema zakonu, bez sudske odluke izuzeti i da li ih je i izuzela.

S Lukićem je obavljen razgovor, i to informativni.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo