10°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

20.07.2023 / 20:00 Politika - Potvrda Schmidta

UN-ov šamar RS-u: Danke Frau Cvijanović!

UN-ov šamar RS-u: Danke Frau Cvijanović!
Foto: Vijesti.ba
Prvi čovjek UN-a Antonio Guterres odgovorio je, preko Misije BiH, na upit Željke Cvijanović o statusu Christiana Schmidta kao visokog predstavnika.

- UN nije potpisnik Daytonskog sporazuma niti je UN član PIC-a, jedinog relevantnog tijela za imenovanje Visokog međunarodnog predstavnika u BiH”, stoji u odgovoru.

Time je još jednom potvrđeno da ured visokog predstavnika nije pozicija koju je uveo UN i da je imenovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta važeće i bez Vijeća sigurnosti UN-a.

Ubrzo je, međutim, reagirala Željka Cvijanović te poručila da "ukoliko je zaista to odgovor Antonija Guterresa koji je dospio u medije, a ne u njen kabinet, onda je to dio igre u kojoj treba uraditi sve da se sakrije istina." Nedugo nakon njene reakcije objavljen je i dokument kojim je potvrđen Guterresov odgovor.

"Ekselencijo,

Želim Vam zahvaliti na vašem pismu primljenom 11. jula 2023.

Što se tiče civilne provedbe mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini, želim podsjetiti da Ujedinjeni narodi nisu potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma, niti članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira PIC, relevantnog tijela za imenovanje Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

Dokumenti Vijeća sigurnosti javno su dostupni u Sustavu službenih dokumenata Ujedinjenih nacija na documents.un.org.

Sekreterijat Ujedinjenih nacija ostaje predan podršci Bosni i Hercegovini na putu ka održivom miru i razvoju. Radujem se nastavku saradnje sa svim činiocima u zemlji u tom cilju.

Primite, Ekselencijo, izraze mog dubokog poštovanja."

Radi o izuzetno koncipiranom odgovoru na upit Željke Cvijanović, a zapravo odgovoru na očajnički potez Milorada Dodika kojim se pokušalo istrajati na lažnoj interpretaciji kako Christian Schmid nije legalan kao visoki predstavnik.

Da Cvijanović nije zatražila odgovor, Dodikova obmana u dijelu javnosti i dalje bi ostala 'živa'. Ovako je zahvaljujući dvojcu Cvijanović-Dodik s najviše svjetske instance potvrđeno da u imenovanju Schmidta nema ništa sporno.

To dakako nije bila intencija Dodika i Cvijanovićke, ali su se na ovaj način doveli u situaciju da sami potvrde da je usvajanje zakona u NSRS o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Time su otvorili priliku koja se ne bi smijela propustiti - da odgovorni za usvajanje ovog zakona odgovaraju pred bh. pravosuđem.

Danke Frau Cvijanović!


D.N

(Vijesti.ba)

Izdvajamo