8°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

23.07.2023 / 15:57 BiH - Foto/Video

Vlast obećala metropolu, a prvo što u Sarajevu dočeka turiste je ruglo na Stupu

Ljetna turistička sezona u glavnom gradu BiH je u punom jeku. Sarajevo bilježi rekordan porast posjeta i noćenja.

Uporedo s tim povećan je i broj dolazaka na Sarajevski aerodrom. Premijer Nihad Uk je u svom ekspozeu naveo kako je plan vlasti "Sarajevo vratiti na mapu evropskih metropola", a iz Turističke zajednice su najavili milionska ulaganja na promociju turizma. 

No, ono što turisti ne vide na promotivnim spotovima dočekaće ih pri prvom susretu s glavnim gradom. Svi oni koji dođu u glavni grad i imaju namjeru posjetiti sve ljepote koje nudi ili se uputiti prema drugim odredištima u BiH, prvo na što naiđu na putu od aerodroma je najblaže rečeno - ruglo. 


Radi se o pijaci na Stupu, u ulici Kurta Schorka. Prvi prizor je skup oskudnih i prašnjavih štandova uz magistralnu cestu.  Osim ružne slike glavnog grada, ova nakupina objekata, podsjeća na zlatne dane šverca po bosanskohercegovačkim koridorima i 'šverc pijacama', a nikako na neku iole uređenu pijacu. Tu je od 1996. godine, a kao da je još u toj godini. Stanje je danas još i gore. Tada je zbog svoje lokacije i pristupačnosti građanima okolnih naselja služila kao mjesna pijaca. Kasnije se širila i vremenom se pretvorila u pravi mali divlji zapad.



Posjetili smo ovu lokaciju i uvjerili se u činjenicu da su sanitarni i higijenski standardi na poprilično niskom nivou. Iza sklepanih trgovinskih objekata vidljive su gomile smeća i ambalaža, iz kojih se širi neugodan miris. Još su vidljivi i tragovi gareži od prošlosedmičnog požara. Uz to ćete doživjeti i neprijatnosti ako tamošnje trgovce upitate za račun.  

Inspekcijske kontrole i nadzor ovdje su prava rijetkost, što je nevjerovatno s obzirom da brojni prodavači nemaju odobrenje nadležnih organa za obavljanje djelatnosti. Posla ima kako za tržišne, tako i za sanitarne, ali i porezne inspektore. Fiskalizacija štandova na pijacama jedna je od mjera koje BiH mora uvesti želi li postati članica Evropske unije, jer se porez mora plaćati i na robu koja se proda na pijaci. Na Stupskoj pijaci to definitivno nije slučaj. 

Osim navedenog, pijaca je jedan od razloga otežanog odvijanja saobraćaja ovom dionicom, pogotovo u jutarnjim i poslijepodnevnim satima zbog povećanog priliva vozila koji ulaze i izlaze iz grada.

Zasigurno ni Kurt Schork, koji od 1992. do 1996. godine bio šef Reutersovog ureda u Sarajevu i kasnije poginuo u zasjedi u Sierra Leoneu, po kojem ulica nosi ime, ne bi smatrao opravdanim da se takvo ruglo nalazi u 'njegovom' Sarajevu niti da nosi njegovo ime. 

 

A. D.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo