17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

03.08.2023 / 12:53 Fudbal - Press NSBiH

Video&Foto: Predstavljen novi selektor BiH Meho Kodro

Danas u 13:00 sati u prostorijama FS BiH u Sarajevu održana je press konferencija, na kojoj je predstavljen novi selektor fudbalske reprezentacije BiH Meho Kodro. 

Vijesti.ba uživo su prenosile press. 

Kodro se na početku zahvalio na povjerenju.

- Rekao sam im da je ovo meni jedna velika prilika i ovo doživljavam na način da sam apsolutno ponosan i sretan, bez obzira na količinu posla koji nas očekuje. Pokušat ćemo napraviti kompetentan stručni štab. Imam povjerenje u naše najbolje igrače. Mislim da imamo kvaliteta, bez obzira na bodove koji nedostaju, možemo da okrenemo priču i mislim da je realno to očekivati. Možemo otići na Evropsko prvenstvo i to je glavni cilj. Drugi cilj je vratiti samopouzdanje igračima i povjerenje javnosti, rekao je Kodro.

Mi svi koji činimo Fudbalski savez BIH, ćemo apsolutno sve učiniti da dođemo do tih ciljeva, rekao je Kodro.

Rekao je da bi volio da se vrati kult reprezentacije.

- Moja je želja da u novembarski ciklus dođemo sa šansama i da tu zavisimo od sebe samih. Imamo šanse. Volio bih da vratimo vjeru u igrače, vratimo samopouzdanje i to je preduslov za jednu finu priču, rekao je Kodro.

- Sada smo u nekoj situaciji da očekivanja nisu na nekoj velikoj razini, sve može da se promjeni u naredne 3 utakmice,
rekao je Kodro.



Kodro je još pojasnio dalji tok kvalifikacija.

-Prva utakmica protiv Lihtenštajn, druga Island pa opet Lihtenštajn. U tim danima mi možemo doći do nove energije i da u budućem ciklusu zadnje dvije utakmice dođemo sa energijom i povratimo tu vjeru u mogućnosti naših igrača. Ići će mala reorganizacija i sve to može biti dobar preduslov za jednu dobru priču. Gledano iz strateškog razloga, postoje neke tačke na koje ćemo maksimalno obratiti pažnju, naglasio je Kodro.

Predsjednik NSBIH Vico Zeljković je rekao da je danas važan dan za fudbal u BIH.

- Želim da gospodinu Kodri čestitam. Ono što trebam da kažem je da mi nismo odustali od našeg cilja, a to je plasman na Evropsko prvenstvo. Stvari nisu išle po planu od početka, ne umanjujem ničiju odgovornost. Sve ono što je bilo dobro, a to je Liga nacija, i ono što nije a to je sada, svjesni smo toga i pokušavamo da izvučemo pouke i ne ponavljamo stvari koje nisu dobre. 



- Mislimo da smo danas uradili najbolju moguću stvar za fudbal BIH i da gospodin Kodro ima kapacitet i znanje da odvede našu reprezentaciju na EP. Dogovor je da Kodro do kraja kvalifikacija vodi ekipu i cilj je doći do drugog mjesta i direktnog odlaska na Evropsko prvenstvo, rekao je Zeljković.

Podsjetimo, reprezentacija Bosne i Hercegovine mjesec i po dana bila je bez selektora, nakon što su Faruk Hadžibegić i Nogometni/fudbalski savez BiH raskinuli sporazumno saradnju poslije poraza od Luksemburga.

Izvršni odbor FSBiH odabrao je nasljednika Faruka Hadžibegića, a kako je naš portal prethodno i najavio, to je Meho Kodro.

Za proslavljenog bh. fudbalera će ovo biti drugi angažman na klupi reprezentacije BiH nakon 2008. godine, kada je bio selektor svega četiri mjeseca - od januara do maja.

Kodro će debi na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine imati 8. septembra protiv Lihtenštajna na Bilinom polju, a tri dana kasnije slijedi gostovanje na Islandu.

Bh. tim se nalazi u jako lošoj poziciji u grupi J u kojoj ima samo tri boda poslije četiri odigrana kola i već uveliko zaostaje za prve dvije pozicije, tako da je pred Mehom Kodrom u startu izuzetno težak zadatak da odvede našu selekciju na Evropsko prvenstvo.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo