13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

15.08.2023 / 21:49 BiH - Slobodarski dani

Komšić i Bećirović: Vječno pamtiti generala Nanića i bužimske heroje

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovali su završnom skupu manifestacije ''Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2023''

Tokom posjete Općini Bužim član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović, zajedno sa saradnicima, položio je cvijeće na mezar slavnog komandanta 505. viteške brdske brigade 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. generala i Zlatnog ljiljana Izeta Nanića. Također, Bećirović je u Bužimu odao počast i svim šehidima i poginulim borcima 505. viteške brdske brigade.

Povodom 31. godišnjice osnivanja 505. viteške brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, dr. Denis Bećirović je čestitao svim građankama i građanima Bužima formiranje brigade koja je imala posebnu važnost za građane Bužima, ali i za odbranu cijele države Bosne i Hercegovine.

Također, ističući značaj Petog korpusa za odbranu države Bosne i Hercegovine, dr. Bećirović je rekao da su Bužimljani u najtežem periodu agresije poslali jasnu poruku Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu, da herojska Armija RBiH neće odstupiti od ideje slobodne i cjelovite države Bosne i Hercegovine.

Tokom večerašnjeg obraćanja član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je, između ostalog, poručio:

„S generacije na generaciju prenosit ćemo istinu o 505. viteškoj brdskoj brigadi i njenim najboljim sinovima. Njih 497 dalo je živote za domovinu Bosnu i Hercegovinu. To je trajno svjedočanstvo o nesebičnom i neviđenom herojstvu i požrtvovanju.

Moramo učiti i nove generacije da se s poštovanjem sjećaju 505. viteške brdske brigade. Njena ratna prošlost je historija slave, pobjeda i junaštva. Zato će i ostati upisana zlatnim slovima u našoj kolektivnoj memoriji.

Bosna i Hercegovina je junačka zemlja, a Bužim je junačko mjesto. To mjesto odgojilo je nenadmašne bosanske vitezove. I zato smo se, između ostalog, okupili u ovako velikom broju da iskažemo najveće moguće poštovanje 505. viteškoj brdskoj brigadi i bosanskim vitezovima.

Jedan od njih zauzeo je posebno mjesto, ne samo kao veliki i prekaljeni krajiški i bosanski ratnik, nego i kao jedan od najvećih heroja u dugoj bosanskoj historiji. Riječ je o našem generalu Izetu Naniću. Nanić je bio oličenje hrabrosti, čestitosti i skromnosti. Narodni heroj Izet Nanić nije samo legenda vezana za prošlost, on je i putokaz za budućnost.

Rahmetli general Izet Nanić, zlatni ljiljan i heroj odbrambeno-oslobodilačkog rata i u vrijeme najtežih trenutaka za Krajinu i Bosnu i Hercegovinu, vjerovao je u opstanak i pobjedu naše domovine.

Vječno ćemo pamtiti Izeta Nanića i sve bosanske heroje. Njihovo ratno junaštvo, bilo je i ostat će zauvijek uzor generacijama koje dolaze i koje imaju svetu obavezu da nastave čuvati našu nepokorivu domovinu.

Općina Bužim pokrenula je veoma važan projekt izgradnje Muzeja 505. viteške brdske brigade. I ovaj projekt govori o ozbiljnosti sa kojom se lokalna vlast i građani Bužima odnose prema svojoj prošlosti. Bužim je pozitivan primjer i drugima na koji način se moramo odnositi prema sebi, svojim svetinjama, svojoj prošlosti i svojoj budućnosti.

Pozivam sve organe vlasti na svim nivoima da podrže ovaj projekt jer se tako čuva vlastita prošlost, ali i sadašnjost i budućnost.“

Povodom godišnjice formiranja 505. Viteške brigrade i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić posjetio je Bužim.

Komšić prisustvuje manifestaciji Slobodarski dani viteškog grada Bužima.

Komšić će položiti cvijeće na mezar generala Nanića i prisustvovati centralnom događaju manifestacije Slobodarski dani viteškog grada Bužima.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas se susreo Bihaću i sa premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem.

Povod susreta bila je manifestacija obilježavanja 31. godišnjice formiranja 505. viteške bužimske brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Komšić je istakao moralnu i ljudsku obavezu koju osjeća prema herojskoj borbi Krajišnika u ratu, kao i prema borbi svih drugih boraca u Bosni i Hercegovini koji su branili našu domovinu, pogotovo uzimajući u obzir teške uslove te borbe tokom agresije na našu domovinu.

Sagovornici su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji, radu izvršne i zakonodavne vlasti u Unsko-sanskom kantonu te budućim aktivnostima vlade. Ocjenjeno je da je trenutna vlada nakon dugo vremena stabilna, te je najavljeno da će sve buduće aktivnosti vlasti u ovom kantonu biti isključivo usmjerene na poboljšanje uslova života i u korist svih građana Krajine.

Sastanku su pored premijera prisustvovali i ministri, te predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona.

 

(VIjesti.ba)

 

Izdvajamo