5°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

17.08.2023 / 09:45 Galerije - Zaljubljenik u fotografiju

Banjalučanin Predrag Božić učitelj s istančanim okom za fotografiju

Predrag Božić je veliki zaljubljenik u fotografiju, a ozbiljnije se ovim poslom bavi oko osam godina.

Do sada je osvojio tridesetak nagrada na klupskom, republičkom, državnom i međunarodnom nivou. Pored toga on ima i međunarodno fotografsko zvanje AFIAP koje dodjeljuje krovna svjetska fotografska organizacija FIAP. Božić je po zanimanju profesor razredne nastave, to jeste učitelj, i predaje u banjalučkoj osnovnoj školi, a fotografija ga je oduvijek zanimala jer se, kako tvrdi, na taj način najlakše mogao izraziti.

U razgovoru sa novinarom portala Vijesti.ba Predrag je više kazao o svojoj ljubavi prema fotografiji.

"Uvijek sam pored sebe volio imati fotoaparat, a prije osam godina sam se, na nagovor jedne prijateljice, učlanio u Univerzitetski foto kino klub Banjaluka. Tu sam pomoću starijih kolega, prvenstveno Dragana Prole i Milorada Kašćelana, naučio mnogo o fotografiji", rekao je sagovornik.

Njegove fotografije nisu ostale neprimjećene, a kako tvrdi sve nagrade i zvanja su rezultat ozbiljnog rada i daju mu potstrek za daljnji rad.

"Veliko je zadovoljstvo vidjeti svoj rad izložen u nekom od reprezantativnih prostora, a na to još dobiti i nagradu velika je čast", naglasio je sagovornik.

Prva kamera koju je Predrag posjedovao bio je analogni fotoaparat, a kasnije su došli i digitalni fotoaparati.

"Napretkom tehnologije kamere na telefonima fotografije su bile sve bolje, pa se i pomoću njih moglo dosta toga uraditi, uz sva tehnička ograničenja koja imaju kamere na telefonima. Ipak, poluprofesionalni ili profesionalni DSLR i mirroless fotoaparati su apsolutno neprikosnoveni kad je tehnički aspekt fotografije u pitanju. Ali da bi se ti fotoaparati pravilno koristili treba imati određeno predznanje, jer oni nisu jednostavni za upotrebu kao telefoni. Isto tako, ne treba imati zabunu da telefon može da uradi iste stvari kao i fotoaparat. Fotoaparati će se možda smanjivati, ali će ostati superiorniji u odnosu na ostale uređaje pomoću kojih se može fotografisati", rekao je sagovornik.

On dodaje da je fotografska oprema jako bitna, mada nije presudna da bi fotograf uhvatio odličan kadar.

"Istina je da kvalitetnija oprema potencijalno utiče da tehnički aspekt fotografije bude bolji. Ali činjenica je da kvalitetna oprema sama po sebi ništa ne znači ako nemaš odgovarajuću ideju i znanje da je ostvariš. Ponekad i sa opremom koja je prosječna mogu da se izvuku fantastični rezultati, pod uslovom da znaš šta radiš i imaš dovoljno znanja o fotografiji kao i o mogućnostima aparata koji koristiš. Sve zavisi od uslova u kojima fotografišeš i obima posla koji treba da obaviš. Prilikom izbora foto opreme treba jako voditi računa o izboru objektiva jer pored kvalitetnog tijela, objektiv je taj koji donosi značajnu prevagu u kvalitetu fotografije. Kod umjetničke fotografije nije neophodno imati vrhunsku opremu da bi se napravila kvalitetna fotografija. Ali kod komercijalne fotografije vrhunska oprema olakšava rad", objasnio je Božić.

On je naglasio da je teško odrediti šta fotografiju čini da ona bude umjetnička.

"Da bi se napravila ozbiljna umjetička fotografija prije svega treba imati dobru ideju i znati kako je ostvariti. Ta fotografija mora da ispriča neku priču ili da pokaže emotivno stanje stvaraoca, a često i oboje. Jako je bitan i tehnički aspekt fotografije. Svi elementi na fotografiji moraju biti jasno definisani na način da ništa ne odvraća pažnju od centralne teme. Ima tu još dosta faktora koji se moraju poklopiti da bi fotografija bila dobra. Potrebno je dosta vremena, pokušaja i pogrešaka da se dobije jedna dobra fotografija", pojasnio je fotograf.

On je dodao da kao u svemu tako i u fotografiji ima mnogo šunda, ali razlika od šunda koji se odnosi na druge grane umjetnosti je u tome što se na fotografija on lako prijeti.

"Mislim da je ključno da se razvije visok nivo samokritičnosti kad se bavite fotografijom ako se u tom polju želi napredovati. Treba znati prihvatiti mišljenja i kritike kolega koji više znaju od tebe, jer je i to jedan od načina da se nauči nešto više", istakao je sagovornik

Predrag do sada nije imao individualnu izložbu, ali naglašava da ima dovoljno materijala da bi mogao izvršiti kvalitetnu selekciju i organizovari samostalnu izložbu.

"Samostalnu izoložbu ću imati kada se sve kockice poslože. Do sad sam učestvovao na grupnim izložbama u nekih petnaestak zemalja: Francuskoj , Rusji, Indiji, Španiji, Brazilu, Maroku, Kini, Singapuru, Iranu, Grčkoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Makedoniji. Osim toga redovno učestvujem na izložbama u organizaciji državnog saveza AUFBIH, pod nazivom FOTOBIH, kao i na međunarodnim izložbama u organizaciji matičnog kluba UFKKBL, čije se izložbe održavaju nekoliko puta godišnje u banjalučkom Banskom dvoru", istakao je Predrag na kraju razgovora.

Ernest Bučinski

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo