-5°C
Mostar 0°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -2°C
Bihać -2°C

21.08.2023 / 16:06 Dijaspora - U mjestu Poprati

Porodica Bartolović se vratila iz Njemačke u Stolac, pokreću agroturizam i ovdje će upisati djecu u školu

Svakodnevno brojni stanovnici Bosne i Hercegovine napuštaju našu državu u potrazi za boljim životom. Sreću pronalaze u Njemačkoj, Austriji, Sjedinjenim Američkim Državama…, a rijetki su oni koji se vrate i u svojoj domovini pokušaju stvoriti egzistenciju.

Upravo takav primjer ekipa portala Stolac city zabilježila je u mjestu Poprati kod Stoca u kojem svoj život gradi šesteročlana porodica Bartolović iz Njemačke. U razgovoru sa gospođom Jelenom Bartolović, otkrila nam je kako je odluka “pala” tek odnedavno.

Morali smo jednom presjeći i sprovesti tu odluku u djelo. Oboje smo jako odlučne osobe, ovdje smo imali sve što želimo tako da nije bilo teško odlučiti. Djeca su još mala, što je veliki plus, ali najstarija kćerka je oduševljena i nadam se da će ostati entuzijastična i kada pođe u školu, priča nam gđa Bartolović.

U Njemačkoj Nedjeljko ima firmu za montažu liftova, a Jelena svoju firmu za održavanje zgrada i kuća i trenutno studira studije vezane za biznis koji započinju ovdje.


Jelena i Nedjeljko Bartolović

Oduvijek smo gajili interesovanje za ovu branšu, kockice su se onda same posložile na više nivoa i onda je bilo jasno na šta ćemo se fokusirati, kazali su.

Kuća, tačnije etno selo porodice Bartolović nalazi se u mjestu Poprati, tik prije samog ulaska u grad Stolac. Kuća je na predivnoj lokaciji, blizu glavne ceste, okružena prirodom, hercegovačkim kamenom, a odnedavno i domaćim životinjama koje su u vlasništvu ove porodice.


Porodica Bartolović

Radovi na kući su počeli krajem 2021., međutim na daljinu to nije baš funkcionisalo. Projekat se sastoji od 4 etape, od gradnje bazena, restorana, poslovnog objekta, apartmana… Prva faza na kojoj sad radimo vezana je za agroturizam i poslovni objekat gde će se sušiti i prodavati domaći proizvodi od mesa, mlijeka itd. A već sada možete doći u obilazak i probati nešto od naše domaće hrane, magareće mlijeko, koziji sir, suho meso od mangulice,ali i uživati u prirodnom ambijentu i domaćinskom dočeku priča nam ova porodica.


Kamena kuća

Za sam kraj upitali smo imaju li neku poruku za čitatelje, a oni su zaključili “želimo da se zahvalimo gradonačelniku Stoca gosp Boškoviću i njegovim saradnicima na podršci što se tiče administracije, i da poželimo da se što više ljudi vrati i ostvari svoje snove baš tamo gde žele da budu, a ne gdje misle da moraju biti”.

U nastavku pogledajte kako izgleda ovo magično imanje, te ako imate priliku prolaziti kroz Stolac, nemojte ga zaobići. Svratite i doživjet ćete Hercegovinu na jednom mjestu gdje će vas dočekati predivna porodica Bartolović, prenosi Stolac.city.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo