21°C
Mostar 23°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

30.08.2023 / 09:45 Obrazovanje - Uoči početka nastave

Nakon pritiska javnosti: Bosanski jezik u rasporedu u KS

Nakon pritiska javnosti: Bosanski jezik u rasporedu u KS
Foto: Vijesti.ba

Ministarstvo za odgoj i obazovanje KS izdalo je instrukciju za postupanje prilikom izrade rasporeda časova u osnovnim školama.

 

Nastavnim planom i programom definisana su tri odgojno-obarazovna područja, a u svakom od njih i nastavni predmeti. U skladu s tim biće izrađeni rasporedi časova, a u kojem će biti nastavni predmeti kao i odgojno-obrazovna područja. 

U rasporedu časova je i Bosanski jezik, odnosno Bosanski jezik i književnost/Hrvatski jezik i književnost/Srpski jezik i književnost.

Sve se desilo nakon što se podigla bura u javnosti jer su se promjene koje su bile najavljene u definiranju odgojno-obrazovnih područja za učenike od prvog do trećeg razreda osnovnih škola, poigravale sa predmetom 'Bosanski jezik'.


Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS tvrdili su da predmeti ostaju isti, no roditelji smatraju da je ovo samo početak prakse čiji je cilj napad i oduzimanje prava na jezik. Osim toga, reforme su provedene “pet do 12” što je dovelo pred svršen čin nastavnike. Praktično su reforme došle sedmicu pred početak nastave.

"Pravi učitelj je uvijek povezivao predmete i pravio korelaciju, a očito ovi tamo nisu. Njima povezivanje gradiva i predmeta novina. Predmeti nikad nisu bili, kako oni rekoše, “posebne cjeline”. A što se edukacije učitelja tiče valjda će biti do januara. Ulazim u prvi razred za 8 dana, a oni pričaju o edukaciji", komentar je učiteljice iz KS Lejle Piknjač Omeragić.

"Kvazireforma u obrazovanju je reforma u kojoj nije definirana norma! Tako će ovo što traže od učitelja i nastavnika, ako to oni budu slijepo slijedili, dodatno razoriti obrazovanje", poručio je Saudin Sivro, predsjednik Koordinacije sindikata u Kantonu Sarajevo.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo