14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

31.08.2023 / 10:49 Zanimljivosti - Hrvatski pustolov

Kristijan Iličić danima obilazi ljepote BiH: Ljudi, imate predivnu zemlju!

Hrvatski pustolov i svjetski putnik Kristijan Iličić već danima boravi u Bosni i Hercegovini, gdje je obišao brojne znamenitosti koje nudi naša zemlja.

Nakon posjete vodopadima Kravice i Koćuša, te Parku prirode Blidinje, Kristijan je sa suprugom Andreom stigao i do Kraljeve Sutjeske.

"Nevjerojatno živopisnim krajolikom koji me je očaravao svakim novim zavojem stigli smo do Kraljeve Sutjeske, maloga mjesta velike povijesti u kojem su odsjedali i kraljevi i sultani.
Tek dvije minute od kuće Andreine bake nalazi se najstarija džamija i najstariji sačuvani objekt iz osmanskog razdoblja u BiH. Džamiju je dao sagraditi sultan Mehmed II. Fatih, na desnoj obali rijeke Trstionice, a nakon što je 1463. zauzeo Bobovac. Zanimljiv podatak je da je ova džamija sagrađena za samo tri dana! S obzirom na to da nikad tijekom povijesti nije rušena ili značajnije oštećena, zadržala je prvobitni oblik.

Nedaleko od ove džamije nalazi se franjevački samostan s crkvom sv. Ivana Krstitelja, sagrađen u prvoj polovici 14. stoljeća. To je jedna od najstarijih rimokatoličkih crkava u BiH koja je gotovo šest i pol stoljeća duhovno i kulturno središte ovoga kraja. Crkva i samostan nisu zadržali prvobitni oblik jer su stradali u požaru, kasnije su obnavljani, no nakon mnogih stoljeća, zbog dotrajalosti crkva je opet rušena i nanovo građena. Današnja crkva je sagrađena 1908. godine. Neizmjerno me je iznenadila ljepota unutrašnjosti ove crkve. Oslikao ju je poznati talijanski slikar Marko Antonini 1908. godine", napisao je između ostalog Iličić na svojim društvenim mrežama.

Hrvatski travel bloger je dodao i da je obišao kraljevski grad Bobovac, a objavu je zaključio riječima:

"Mi smo ovdje došli privatno, uživamo u ljepotama Bosne i Hercegovine, neizmjerno sam iznenađen kolika bogatstva krije ova država, a tek sam malo zagrebao po površini. Ljudi, imate predivnu zemlju!".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo