9°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

01.09.2023 / 08:44 Obrazovanje - Sarajevo

Foto: Počela nova školska godina u BiH

Za mnoge od učenika osnovnih i srednjih škola na području Bosne i Hercegovine nastava u novoj školskoj godini počinje 1. septembra.

U školske klupe danas će sjesti učenici u četiri kantona na području Federacije BiH, dok će za učenike preostalih šest kantona nastava početi prvi ponedjeljak u septembru. Nastava počinje 1. septembra za osnovce i srednjoškolce na području bh. entiteta Republika Srpska, a 4. septembra u Brčko Distriktu.

Prema informacijama s kojima raspolaže Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, školska 2023./2024. godina počinje 1. septembra u četiri kantona (Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski Goražde i Kanton Sarajevo), dok će u preostalih šest kantona nastava početi u ponedjeljak, 4. septembra - Posavski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski, Unsko-sanski, Zapadnohercegovački i Kanton 10.

- Na osnovu trendova kretanja broja učenika u prethodnom periodu, procjenjujemo da će oko 167.000 učenika osnovnih škola i oko 67.000 učenika srednjih škola, početkom školske 2023./24. godine, sjesti u školske klupe - navode u informaciji za Fenu iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković, u svoje i u ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, čestitala je početak nove školske godine svim nastavnicima i učenicima. U saopćenju dostavljenom jučer iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, ministrica Duraković ističe, među ostalim, da će to ministarstvo i dalje pružati snažnu podršku i davati doprinos razvoju predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, te da je ovogodišnji naglasak na saradnji s kantonalnim ministarstvima obrazovanja, čime se želi osigurati potpuna podrška u svim segmentima obrazovnog sistema u Federaciji BiH.

- Ponosno ističemo da smo, unutar protekla tri mjeseca, aktivno sarađivali s kantonalnim ministarstvima da bismo osigurali podršku u razvoju obrazovnog sistema. S posebnim entuzijazmom, najavljujemo obećano osiguranje financijskih sredstava za nabavku udžbenika za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole. To će se realizirati putem rebalansa budžeta, uz već postojeće projekte i inicijative - navodi se, među ostalim, u tom saopćenju.

Na web stranici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske navodi se da nova školska godina u tom bh. entitetu počinje 1. septembra i da će Vlada Srpske obezbijediti besplatne udžbenike za skoro 50 posto od ukupnog broja učenika osnovnih škola. U školske klupe osnovnih škola u RS sjesti će oko 8.900 prvačića, a u prve razrede srednjih škola dosad je upisano oko 9.440 učenika.

Na području Brčko Distrikta nastava počinje u ponedjeljak, 4. septembra. Prema informacijama iz pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje te za srednje obrazovanje, u novu školsku godinu polazi oko šest hiljada osnovaca, a u prve razrede četiri srednje škole upisano je dosad 708 učenika.


Nova školska godina danas počela u 10 gradova i općina ZDK, u ponedjeljak kreće u Žepču i Usori

Nova školska 2023/2024. godina danas je počela u 10 općina i gradova, odnosno u 61 osnovnoj te 30 srednjih škola pod ingerencijom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona, u kojima se nastava odvija na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku.

Nastava za osnovce i srednjoškolce u općinama Usora i Žepče, u kojima je nadležnost nad predškolskim, osnovnim i srednjim obrazovanjem imaju lokalne zajednice te u kojima se nastava odvija po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, počet će u ponedjeljak, 4. septembra.

U osnovne škole pod ingerencijom Ministarstva obrazovanja ZDK ove godine kreće 28.886 osnovaca te 10.769 srednjoškolaca, a u prve razrede srednjih škola upisano je 3.084 đaka (bez podataka iz Žepča i Usore), dok je u prve razrede osnovnovnih škola u tom kantonu upisano 3.259 đaka.


Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg
tradicionalno je čestitao početak nove školske, uskoro i akademske godine, poželjevši svim školarcima, studentima i njihovim roditeljima puno uspjeha i sretnih trenutaka u vremenu stjecanja izobrazbe i životu uopće.

"Osobno i u ime Vlade HNK-a svim učenicima, opet na poseban način ovogodišnjim prvašićima, njihovim roditeljima, prosvjetnim djelatnicima i svim zaposlenicima u prosvjetnim ustanovama želim sretnu i uspješnu novu školsku godinu s puno lijepih uspomena koje će nastati u školskim klupama. Prvašiće s razlogom uvijek izdvojimo, čestitajući im veliku životnu prekretnicu sa željom da im početak školskoga razdoblja u životu bude bezbrižan i radostan i da kroz učenje i stvaranje novih, često cjeloživotnih prijateljstava, steknu prva znanja, i postave snažnu osnovu za buduće razvijanje svojih sposobnosti, nadarenosti i ukupnoga životnog potencijala. Zdrav i uspješan početak izobrazbe stup je svih njihovih postignuća u budućnosti, a na nama je osigurati im sve preduvjete, stabilno i zdravo okružje za njihov razvoj i rast", poručio je Herceg.

Iz Vlade HNK-a podsjećaju da su prošle godine svim osnovnoškolcima u kantonu, njih više od 16 hiljada u rasponu od 1. do 9. razreda, osigurni besplatni udžbenici.

Prošle su sedmice, pak, pripadajućom odlukom osigurana sredstva za nabavku novih nedostajućih primjeraka kako bi i ove godine učenike svih osnovnih škola u svim gradovima i općinama HNK-a također na klupama dočekali besplatni udžbenici, saopćeno je iz Vlade HNK-a.

Školska 2023./2024. godina u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kako je to i zakonom predviđeno, otpočeti će u ponedjeljak, 4. septembra.


Uk uputio najljepše želje učenicima i nastavnicima na početku nove školske godine u KS


Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk uputio je najljepše želje svim učenicima i nastavnicima na početku nove školske godine u Kantonu Sarajevo.

- Dragi đaci, s novim zvonom danas započinje još jedna školska godina, još jedno životno poglavlje prepuno mogućnosti, saznanja i novih avantura. Neka svaki korak koji napravite unutar školskih zidova, bude korak bliže ostvarenju vaših snova i ciljeva. Kreativni umovi i srca puna entuzijazma ključni su za uspješan životni put.

Izazovi su sastavni dio svakog odrastanja pa se nemojte plašiti grešaka. Iz njih nekada najviše naučimo. Važno je biti istrajan i nikada ne gubiti vjeru u sebe jer je svaka prepreka prilika za rast i razvoj. Podržite jedni druge.

Učite zajedno, sarađujte sa svojim nastavnicima i profesorima, kreirajte uspomene koje će jednoga dana sjećati na najsretnije đačko doba - poručio je premijer Uk.

Na kraju je svim učenicima u KS i njihovim roditeljima, ali i nastavnicima zaželio sretan i uspješan početak nove školske godine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo