1°C
Mostar 5°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

05.09.2023 / 20:01 Svijet - Video

Katastrofalna oluja: U Bugarskoj i Turskoj ima mrtvih i nestalih

Katastrofalna oluja: U Bugarskoj i Turskoj ima mrtvih i nestalih
Foto: Profimedia

Oluje na bugarskoj južnoj obali Crnog Mora odnijele su dva života, a na zapadu Turske petero ljudi je nestalo u poplavama.

Jjedan muškarac JE  preminuo, a stotine kuća i cesta poplavljene su u utorak u gradu Volosu u centralnoj Grčkoj nakon grmljavinske oluje Daniel

Poginule su dvije osobe, a još tri osobe smatraju se nestalima, izvijestio je u utorak bugarski televizijski kanal bTV pozivajući se na vlasti.

Mnogi hoteli i kuće poplavljeni su u utorak nakon obilnih kiša, izvijestili su bugarski mediji.

Dužnosnici u gradu Carevom proglasili su izvanredno stanje nakon što se rijeka Veleka izlila iz korita. Poplavljene su ceste, neke mostove je odnijela poplava i nekoliko odmarališta je odsječeno, prema izvješćima.

U ljetovalištu Sinemorec prekinuta je opskrba strujom, a manje selo Kosti evakuirano je. Vlasti u Carevom pozvale su ljude da se premjeste na više terene gdje god je to moguće.

Nakon obilnih kiša i poplava na zapadu Turske petero je nestalih, među njima i dijete, izvijestila je državna novinska agencija Anadolija.

Poplave su odnijele i bungalove u odmaralištu u zapadnoj pokrajini Kirklareli blizu granica s Grčkom i Bugarskom.

Obilne kiše pogodile su u ponedjeljak i grad Muğlu u jugozapadnoj Turskoj, a munje su uzrokovale požare na 36 lokacija, objavila je Anadolija.

Agencija za upravljanje katastrofama AFAD prognozirala je oluje na zapadu i jugozapadu zemlje, upozoravajući na bujične poplave, udare munja i snažne vjetrove.

Tursku je sredinom kolovoza pogodio toplinski val. Temperature na istoku i dalje su iznad normalnih vrijednosti za ovo doba godine, dok se drugdje vrijeme stabiliziralo, priopćila je meteorološka služba.

Katastrofalna oluja pogodila je cijelu središnju Grčku te izazvala poplave, odrone i klizišta na području od Trikale na zapadu do otoka Skiatosa u Egejskom moru, a očekuje se da oluja neće stati još najmanje 24 sata.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo