°C
Mostar 0°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -2°C
Bihać -1°C

06.09.2023 / 10:07 Dijaspora - Izuzetan doprinos

IGES dodijelio priznanje Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike

IGES dodijelio priznanje Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike
Foto: Vijesti.ba

Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) dodijelio je priznanje Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) za izuzetan doprinos, kontinuirani trud i posvećenost razvoju i promociji bosansko-američkih odnosa.

Priznanje je uručio direktor IGES-a Adnan Kapo.

“Na sjevernoameričkom kontinentu, prema našim procjenama, živi oko 350,000 Bošnjaka,” rekla je izvršna direktorica KBSA Selma Porča prilikom dodjele priznanja. “Naš cilj je da kroz svoje djelovanje izgradimo što bolje mostove saradnje sa našom domovinom Bosnom i Hercegovinom. Članovi Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, današnji državljani Amerike i Kanade, su Bošnjaci iz svih država naše regije, koji su duboko svjesni koliko su značajne aktivnosti kojima se bavimo.”

Prema njenim riječima posebno je važno raditi na jačanju veza sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su glavni strateški partner BiH i garantor mira u regiji.

“U vremenu kada je Evropa destabilizovana ratom u Ukrajini, tenzije su porasle i u Jugoistočnoj Evropi gdje je Bosna i Hercegovina centralno sigurnosno pitanje,” istakao je Kapo. “U takvim okolnostima KBSA igra važnu ulogu jačajući bosansko-američke odnose koji su od primarnog značaja za Bosnu i Hercegovinu. Sjedinjene Države su najvažnija politička adresa za sve zemlje svijeta, i mi nemamo ni pravo ni luksuz da ignorišemo te nepobitne činjenice. Zato dodjeljujemo ovo priznanje Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike koji ulaže ogromne napore da Bosnu i Hercegovinu što čvršće poveže sa našim najvažnijim saveznicima.”

(Vijesti.ba)

Izdvajamo