14°C
Mostar 19°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 19°C

07.09.2023 / 12:50 Kultura - Sarajevo

Ukrajinska predstava 'Caligula' otvara 63. Festival MESS

Ukrajinska predstava 'Caligula' otvara 63. Festival MESS
Foto: FENA

Predstava 'Caligula', u produkciji Nacionalnog akademskog dramskog teatra Ivan Franko iz Kijeva, otvorit će 63. internacionalni teatarski festival MESS.

- Čast nam je da veliko djelo, poput predstave 'Caligula', otvara 63. izdanje Festivala pogotovo što ta adaptacija dolazi iz zemlje koja je trenutno pod agresijom. Sama simbolika tematike teksta i okolnosti iz kojih dolazi ekipa predstave govori o važnosti teatarske umjetnosti, koja jeste i mora biti korektiv i u najtežim vremenima. To i jeste misija MESS-a, koji baštini iskustvo fenomena „teatra pod opsadom“ i zbog toga se ponosimo što će naš Festival biti platforma za predstavljanje ukrajinskih umjetnika i umjetnica u ovom važnom historijskom trenutku - naveo je Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS.

Dramski tekst Alberta Camusa jedan je od najznačajnijih teatarskih komada 20. vijeka. Režiju predstave „Caligula“ potpisuje Ivan Uryvskyi, a u predstavi igraju neka od najvećih imena ukrajinske teatarske scene Olekasndr Rudynskyi, Ksenia Basha, Olena Khokhlatkina, Akmal Hurezov i Roman Yasinovskyi.

Ta drama govori o apsolutnoj moći jednog diktatora, koja je predstavljena kao apsolutno zlo koje neizbježno vodi do ludila, haosa i smrti. To je priča o jednom krvožednom tiraninu iz davnina, čiju priču je Camus reinterpretirao u maniru egzistencijalizma.

- Tvorci te predstave postavljaju pitanje šta se desi sa osobom koja za sebe misli da je Bog, šta se desi kad ta osoba smatra da ne postoji ni dobro ni zlo? Pri interpretaciji Camusove intelektualne drame, izbjegli su njeno dovođenje u bilo kakav historijski ili društveni kontekst. Međutim, izbijanje rata u Ukrajini promijenilo je određeno viđenje o putu rimskog cara - diktatora ka samouništenju. Možda sad, u savremenom, metalom obloženom prostoru, publika prepozna priču o modernom manijaku Kaliguli? - navodi se.

Festival MESS održava se od 30. septembra do 8. oktobra ove godine. Kako se ističe u saopćenju za javnost MESS-a, takmičarski program 63. izdanja Festivala MESS bit će objavljen sredinom septembra i dostupan na web stranici Festivala www.mess.ba , dok će u narednom periodu također biti predstavljeni i prateći programi festivala. Sudjelovanje predstave na 63. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS realizira se u partnerstvu sa Delegacijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo