22°C
Mostar 28°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 27°C
Bihać 22°C

09.09.2023 / 14:55 Obrazovanje - Naida Hota-Muminović

Korak dalje u uređenju sistema odgoja i obrazovanja djece s poteškoćama u razvoju

Korak dalje u uređenju sistema odgoja i obrazovanja djece s poteškoćama u razvoju
Naida Hota-Muminović / FENA
Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović razgovarala je s predstavnicama Odbora za inkluzivno obrazovanje o postizanju većeg stepena inkluzije djece s invaliditetom u školsko obrazovanje.

Odbor je potpisao Memorandum o saradnji sa resornim ministarstvom koji obuhvata njihovo aktivno učešće u radnim grupama za izmjene različitih pravilnika i zakona o obrazovanju, kao i u izradi Posebnog programa Vlade Kantona Sarajevo za unapređenje inkluzije u Kantonu Sarajevo.  

Na sastanku je bilo riječi o dijelu Posebnog programa Vlade koji se odnosi na uspostavu rane intervencije, koja bi pružila holističku podršku ne samo djeci s invaliditetom od rođenja, nego i njihovim porodicama.

Tokom sastanka istaknuta je važnost unapređenja predškolskog odgoja i obrazovanja, bez obzira na status ustanove koju pohađa dijete s invaliditetom.

- Naglašavam koliko nam je važna inkluzija djece s teškoćama u obrazovnom sistemu. Naš cilj je jačanje resursa unutar obrazovanja, ali i interresorna saradnja kako bismo postigli veći stepen inkluzije. Radimo na tome da osiguramo da svako dijete, bez obzira na njegov status, ima jednake šanse za kvalitetno obrazovanje - istaknula je ministrica Hota-Muminović.

Kroz učešće u radnoj grupi, Odbor je doprinio izradi i usklađivanju Zakona o osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju Kantona Sarajevo sa UN Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom te su učesnici sastanka pozvali zastupnike u Skupštini da usvoje taj zakon što prije.

Posvećenost gradnji inkluzivnog društva u kojem se jednako poštuju prava svih građana je direktno povezana i uslovljena inkluzijom u obrazovanju koja osigurava rano učenje, rast i razvoj u vršnjačkoj grupi, prihvatanje, razumijevanje i poštovanje različitosti, saopćeno je iz Službe za press i protokol KS.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo