8°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

11.09.2023 / 10:57 Muzika i Film - Internacionalni festival

'Paklena pomorandža' najbolja predstava 11. Juventafesta

'Paklena pomorandža' najbolja predstava 11. Juventafesta
Foto: Juventafest

„Paklena pomorandža“ članova „Kulturociklina“ i KCK iz Kruševca dobitnica je Grand Prixa za najbolju predstavu 11. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji je u organizaciji Udruženja „Medija-Art“ održan od 6. do 10. septembra u Sarajevu.

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja, upriličenoj sinoć u Pozorištu mladih Sarajevo, stručni žiri koji su činili srbijanska rediteljica Milica Kralj, bh. glumica Gordana Boban i grafički dizajner i profesor Sandro Drinovac dodijelio je i Specijalnu nagradu, i to predstavi „The Fallibility of Man“ srednjoškolaca iz Budimpešte.

- Grand Prix dobija predstava koja je u svim svojim segmentima na visokom profesionalnom nivou i u kojoj su glumci plijenili energijom, ličnim odnosom prema temi, izuzetnom partnerskom igrom i vladanjem scenom i svim glumačkim sredstvima - kazala je Boban.

Jedanaesti Juventafest i ove godine pružio je priliku više od stotinu mladih iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine da se predstave u najboljem svjetlu na sceni, ali i da se druže i vrijedno rade tokom svih pet festivalskih dana.

Tako je publika u Pozorištu mladih sinoć prisustvovala neponovljivoj prezentaciji inkluzivnih radionica, koje se realiziraju u saradnji s Udruženjem „Život s Down sindromom FBiH“, a koje su s nevjerovatnim uspjehom učesnici festivala uspjeli kreirati i iznijeti na sceni.

Za samo četiri dana trajanja inkluzivnih radionica karakterne maske, osnove animacije predmeta, radionice plesa i radionice muzičkog teatra, u saradnji s mentorima, stručnjacima iz prakse specijaliziranim za te oblasti, mladi su kreirali sasvim nove pozorišne priče koje pokazuju njihov talent i potvrđuju važnost postojanja Juventafesta.

- Oni brane integritet Juventafesta i oni su zaslužni za sve. Moje je srce premalo da primi svu ovu energiju. Vi ste kreatori svojih životnih priča. Nemojte biti samoljubivi jer onda nemate mogućnost preispitivanja – riječi su kojima je Jasna Diklić, direktorica Juventafesta, zatvorila ovogodišnji festival.

Predstave koje je selektirala Emina Omerović publika je od srijede do nedjelje imala priliku gledati u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, gdje su realizirane i radionice za učesnike, kao i u Pozorištu mladih Sarajevo, gdje je u okviru radionice za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama, održana prezentacija „Dramska pedagogija u školama, ključni faktori za uspješnost inkluzivnog dramskog stvaralaštva“.

Tradicionalno, posljednjeg dana Juventafesta upriličen je i defile svih učesnika od Ajfelovog mosta na Skenderiji do Pozorišta mladih Sarajevo, uz pratnju „Drum Orchestra“.

Glavni pokrovitelj 11. Juventafesta je Grad Sarajevo i gradonačelnica Benjamina Karić, sponzori festivala su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

Prijatelji ovogodišnjeg Juventafesta su Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti, Dobar znak, a partneri su Pozorište mladih Sarajevo, JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, Bosanski kulturni centar, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, restoran „Ibes‟ i Studentski centar Sarajevo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo