17°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C

11.09.2023 / 21:35 Muzika i Film - Sarajevo

Premijera filma 'Braća Musemić' na AJB DOC Film Festivalu

Sarajevska publika večeras u Bosanskom kulturnom centru prisustvuje svjetskoj premijeri filma "Braća Musemić", Edina Isanovića i Nihada Ušanovića, koja se održava u sklopu Šestog AJB DOC Film Festivala.

Ovaj film je inspiriran braćom Vahidinom i Husrefom, golgeterima i legendama Fudbalskog kluba "Sarajevo". Obojica su sa "Sarajevom" osvojili naslov prvaka u Premijer ligi Jugoslavije.

Dugogodišnja simbioza između braće Musemić i "bordo ekipe" traje.

Priča počinje u njihovom rodnom mjestu Janji, malom mjestu na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine u regiji Semberija, koje je iznjedrilo brojne svjetski poznate nogometaše velikih karijera.

Ovo je i priča o njihovom djetinjstvu provedenom na obalama Drine i Janje, o talentu, njihovoj posvećenosti uspjehu, o Semberiji, inspiraciji, ali najviše o ljubavi prema fudbalu.

Jedan od autora filma Edin Isanović je kazao za Fenu da cijeli život navija za Fudbalski klub "Sarajevo", te da je odrastao u tom duhu Koševa i bordo boje.

- Od rođenja je nekako to prezime Musemić usađeno u moju kuću. Imao sam dugo želju da napravim ovaj film. Ovo je moj drugi film - navodi Isanović, koji je i autor filma "Posljednji Farukov penal".

Napominje kako se dugo poznaje sa Vahidinovim sinom Amarom, te kako je ideja nastala prije dvije godine, a realizacija je počela prošle godine u ovo vrijeme.

- Do maja smo snimali. Uspjeli smo sve završiti. Sedam dana prije Vahidinove smrti su snimljeni posljednji kadrovi na Koševu. Drago mi je da sam uspio da završim ovaj projekat - navodi Isanović.

Pojašnjava kako je težio da pomjeri granice, da ovo bude sportsko-životna priča, da ne bude samo sportska priča.

- Malo smo ušli u intimu porodice. Malo je drugačija priča od onih koje smo navikli da gledamo. Vidjet ćete jednu podršku porodice. Svi se između sebe pomažu, imaju tu nevjerovatnu podršku porodice. Osjetio sam tu podršku porodice, ljubav između njih. Stalno su 'gurali' jedni druge i zato su i uspjeli. Zanimljivo je da je prva titula "Sarajeva" u Jugoslaviji 1967. godine Vahidin, a 18 godina poslije Husref. To su jedine dvije titule "Sarajeva" u Jugoslovenskoj ligi - ističe Isanović.

Po njegovim riječima, oni su obilježili jugoslovenski i bh. fudbal, grad Sarajevo i Fudbalski klub "Sarajevo".

Isanović je na kraju razgovora za Fenu kazao da već ima nekoliko ideja za naredne projekte.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo