15°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

12.09.2023 / 13:41 Ostali sportovi - Biciklizam

Ovogodišnja rekreativna vožnja Giro di Sarajevo neće biti organizirana

Ovogodišnja rekreativna vožnja Giro di Sarajevo neće biti organizirana
Foto: Arhiv
Udruženje za promociju urbanog biciklizma Giro di Sarajevo, 15 godina nakon osnivanja i 13 održanih, promotivnih biciklističkih vožnji glavnim ulicama Sarajevo, donijelo je odluku da ovogodišnje rekreativne vožnje Giro di Sarajevo neće biti.

- Sa odlukom da ne održimo ovogodišnji Giro di Sarajevo, poručujemo svima koji su nas kontaktirali i slali upite da je ovo u stvari korak, odnosno krug naprijed u našem djelovanju i da ćemo i dalje činiti sve da olakšamo i omogućimo upotrebu bicikla kao prijevoznog sredstva u našem gradu - navode iz tog Udruženja.

Za sada, a i u budućnosti, pojašnjavaju, Giro di Sarajevo fokusira svoje aktivnosti ka aktivnom lobiranju kod donosioca odluka i međunarodnih aktera, kako bi Sarajevo u što skorijoj budućnosti uistinu postalo grad prijatelj biciklizma.

- Jedan od gorućih problema na čijem rješavanju ćemo aktivno raditi je konačno kompletiranje biciklističke staze Ilidža – Skenderija, čiju ralizaciju je Gradska uprava pokrenula prije deceniju i koja već godinama stagnira - navode.

Giro di Sarajevo će nastaviti raditi i na implementaciji još većeg broja odgovarajućih parkirališta za bicikle na potrebnim lokacijama, a cilj je postaviti ih pred sve javne ustanove kako bi građanima bilo jednostavnije donijeti odluku da odustanu od vožnje automobila, te koriste bicikl kao jedno od najefikasnijih vidova prevoza u urbanoj sredini, a ti parkinzi sada se nalaze u svim gradskim opštinama, na desetinama lokacija.

Osmislili su i vlastita tehnička rješenja, koja su omogućila i i istovremeno bezbjedno odlaganje električnih romobila na parkiralištima.

Također će, kako najavljuju, kroz nove edukativne projekte pokušati približiti evropske i svjetske trendove u planiranju urbane mobilnosti donosiocima odluka u vlasti, uz naglasak na poboljšanje planiranja, projektovanja i samog izvođenja biciklističke infrastrukure.

Giro di Sarajevo bio je učesnik najveće evropske biciklističke konferencije Velocity, te da smo aktivni član CIVINET mreže.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo