17°C
Mostar 33°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

12.09.2023 / 13:58 Muzika i Film - Premijerno u BiH

Jazz pijanista Livio Minafra nastupa u Lukavcu

Jazz pijanista Livio Minafra nastupa u Lukavcu
Foto: Vijesti.ba

Premijerno u Bosni i Hercegovini koncert će održati jedan od najznačajnijih talijanskih jazz pijanista Livio Minafra, koji je tokom bogate karijere održao gotovo 800 koncerata u 27 zemalja svijeta.

Koncert će biti realizovan 15. septembra u 20:00 sati na Velikoj sceni Centra za kulturu Lukavac.

Livio Minafra dobitnik jeznačajne talijanske nagrade “Top Jazz” 2005., 2008. i 2011., Livio Minafra prvenstveno nastupa solo, a kao pijanist, skladatelj, aranžer i harmonikaš sarađivao je s grupama kao što su MinAfric Orchestra, Kocani Orkestar, Canto Generale, Radioderviš. Vlasnik je četiri glazbene diplome: Klasični klavir, Orkestracija za bandu i jazz na Konzervatoriju u Bariju i Glazbena kompozicija na Konzervatoriju u Materi.Do danas je izdao četiri klavirska solo albuma.

U pratnji slavnog pijaniste nastupit će Mimma di Vittorio,balerina koja će prvi put na daskama gradskog kulturnog centra izvesti butoh – japanski ples tame koji nam, kroz pokrete, emociju i dramsku napetost,donosi potpuno novi uvid u ovu savremenu plesnu formu.

Mimma Di Vittorio, po zvanju doktorica sportskih nauka, od malih nogu je učila klasični, moderni i tip step ples, a nakon toganastavila sa studijem suvremenog plesa i kazališnog plesa, butoha, kontaktne improvizacije i autentičnog pokreta.

Osnovala je Udrugu za širenje novog plesa Butoh te postala njezina kreatorica i umjetnička kustosica. Već nekoliko godina organizira međunarodne New Butoh Dance radionice koje vodi japanska plesačica Sayoko Onishi.

Mimma Di Vittorio članica je Međunarodnog plesnog vijeća, službene i svjetske organizacije svih oblika plesa.

Koncert talijanskih umjetnika bit će realizovan pod pokroviteljstvom Gradske uprave a u okviru programskih aktivnosti septembarskih Dana Grada Lukavac.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo