5°C
Mostar 8°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

12.09.2023 / 15:54 BiH - Međunarodni aerodrom

Wizz Air zvanično povukao bazu iz Tuzle: Ostaju samo četiri linije

Wizz Air zvanično povukao bazu iz Tuzle: Ostaju samo četiri linije
Foto: Vijesti.ba

Niskobudžetna aviokompanija Wizz Air danas je povukla i drugi bazni avion sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli, prvi je povučen 1. septembra, tako od danas aerodrom u Tuzli postaje zvanično samo stanica za ovu aviokompaniju.

Jeftini letovi prema brojnim evropskim zemljama postaju prošlost, jer je Wizz Air odlučio zaržati samo četiri linije i to prema Basel-Mulhouseu, Dortmundu, Frankfurt-Hanu i Memmingenu.

„Oni su naveli da je razlog povlačenja baznih aviona iz Tuzle promjenjivo ekonomsko okruženje i loše vremenske prilike, što je po svim parametrima netačno. Oni su sa našeg aerodroma imali popunjene avione i veoma malo otkazanih letova uzrokovanih lošim vremenskim uslovima.“ – ističe Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Da bi nadomjestili desetak linija koje su ukinute odlaskom Wizz Aira, uprava aerodroma intenzivno pregovara sa drugim niskobudžetnim aviokompanijama.

„Mi smo u pregovorima sa dvije aviokompanije. Imajući u vidu da to još nije privredeno kraju mi ne možemo otkriti koje su to kompanije. Mogu reći da mi zahtijevamo da ta nova aviokompanija ima baziran jedan avion ovdje na aerodromu te da preuzme ove linije koje su sada otkazane. Mislim da ćemo u tome uspjeti.“ – naglašava Halilčević.

Iz Tuzle su prekinuti letovi prema Danskoj, Francuskoj, Norveškoj, Holandiji, a zadržani su za Njemačku i Švicarsku. Mali broj letova ugrožava i poslovanje aerodroma kao i desetine radnih mjesta.

M.V

(Vijesti.ba)

Izdvajamo