10°C
Mostar 15°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C

12.09.2023 / 17:49 Politika - Za Vijesti.ba

Lazović: Schmidt djeluje samo u FBiH, dok Dodik provodi secesiju unutar BiH

Lazović: Schmidt djeluje samo u FBiH, dok Dodik provodi secesiju unutar BiH
Foto: Vijesti.ba

Iza nas je buran dan na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je otkazao posjetu Banjaluci, koja je najavljena nakon Dodikovih prijetnji da će biti uhapšen ako dođe na teritoriju RS.  Održan je sastanak srpskih predstavnika u državnim institucijama, gdje su zaprijetili napuštanjem državnih institucija. I sve to u sjeni jučer potvrđene optužnice od strane Suda BiH protiv Milorada Dodika.

Za komentar smo upitali Miru Lazovića, predsjednika Foruma parlamentaraca 1990. i prvog predsjednika Skupštine Republike Bosne i Hercegovine.

Gospodin Lazović je za Vijesti rekao da je iznenađen da je gospodin Schmidt otkazao današnju posjetu, a koja je bila najavljena.

-Očito da se nastavlja utakmica, između gospodina Dodika i gospodina Schmita, odnosno između Dodika i međunarodne zajednice. Prvo poluvrijeme je dobio Milorad Dodik, a dok ćemo za drugo poluvrijeme tek da vidimo, ko će izaći kao pobjednik. Iako smatram da se ne bi smjelo desiti da se gospodin Dodik pokaže jačim od međunarodne zajednice i od američke administracije. Jer bi to bilo porazno, ne samo za nas, nego za ukupnu međunarodnu politiku. Smatram i da je ovo na neki način i šamar za EU i šamar američkoj administraciji. Šta će dalje biti, ostavljam da se vidi, rekao je Lazović.

On je naglasio da se restriktivnijim i oštrijim mjerama od strane međunarodne zajednice i domaćih institucija mora suprotstaviti secesionizmu Milorada Dodika.

-On očito nastavlja da provodi institucionalni secesionizam unutar Bosne i Hercegovine. Ne znam do kada će se to dozvoljavati, ali u svakom slučaju situacija nije nimalo naivna. Čak se bojim da se iza skrivaju neke nepoštene namjere međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini i prema regionu, kad je u pitanju odnos Srbije prema Kosovu i odnos Srbije prema RS i odnos prema Crnoj Gori. Tako da je sve neizvjesno, ali kao što sam bio optimista devedesetih godina. Tako se i danas nadam, da će ta politika iz Beograda koja u kontinuitetu proizvodi probleme u regionu, biti poražena, izrazio je Lazović svoj strah i nadu.

On se osvrnuo i na današnji sastanak predstavnika Srba u Vijeću ministara i agencijama BiH, u Istočnom Sarajevu.

-Može se smatrati da je to ukupna igra, u kojoj predstavnici u institucijama pojačavaju pritisak prema međunarodnoj zajednici i prema domaćim institucijama. Mada, ja ne bi bio nimalo sklon da se njima ide u susret. Naprotiv, gospodi iz RS-a treba reći „izvolite, povucite se, nećete primati platu i druge beneficije koje vam te državne funkcije nose i da vidimo šta će biti od vašeg poteza“.

U svakom slučaju, ne treba se više zaista povlačiti pred potezima i prijetnjama iz RS-a, treba im dozvoliti da urade sve što namjeravaju, a u konačnici ćemo da vidimo kakav će rezultat biti i ko će biti poražen, obrazložio je on.

Za kraj Lazović je ukazao da se već duži vremenski period može primijetiti kako visoki predstavnik svoje aktivnosti usmjerava samo na prostor Federacije.

-I to je nešto što zabrinjava. I zbog toga kažem da možda postoje neke skrivene političke namjere prema prostoru Bosne i Hercegovine, u kome je prioritet za međunarodnu zajednicu prostor FBiH, a da se pitanje RS-a ostavi za kasnije. Kada se riješe pitanja u vezi Srbije i Kosova, zaključio je Lazović.


A. Dedić

(Vijesti.ba)

Izdvajamo