8°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

12.09.2023 / 17:27 Muzika i Film - Peto izdanje

'Sanremo Giovani World Tour': Koncert u Sarajevu 29. septembra

'Sanremo Giovani World Tour': Koncert u Sarajevu 29. septembra
Foto: Vijesti.ba

Sudionici Festivala 'Sanremo Giovani World Tour' ('Sanremo mladi - svjetska turneja 2023'), manifestacije koju organizira Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije, i ove će godine nastupiti i u nekim od glavnih gradova zemalja regiona Balkana.

U sklopu petog festivalskog izdanja - Tirana, Priština, Beograd i Sarajevo ugostit će umjetnike - Martinu Beltrami, Fiat 131, Noor i Maninni tokom njihove jednosedmične turneje - u petak, 22. septembra, u Albaniji, u nedjelju, 24., na Kosovu, u srijedu, 27., u Srbiji, i za kraj, u petak, 29. septembra, u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu.

U Sarajevu će koncert biti održan u petak, 29. septembra, u Domu mladih KSC Skenderija s početkom u 20.00 sati.

Između prošlosti i sadašnjosti, bezvremenske kompozicije i novi hitovi, isprepletat će se zahvaljujući nastupu pjevača koji će na scenu donijeti i svoje kompozicije pored novih obrada velikih klasika italijanske muzike, definiranih s umjetničkim direktorom Mauriziom Filardom.

Radi se o turneji koja promovira tradiciju italijanske kancone, doprinoseći sve snažnije upoznavanju s mladim talenatima pop muzike iz naše zemlje putem diplomatsko-konzularne mreže i italijanskih instituta za kulturu.

Inicijativa 'Sanremo Giovani World Tour', utemeljena 2019., predviđala je svjetsku turneju koja je obuhvatala sedam gradova i pet kontinenata u kojima su svi koncerti bili rasprodani.

Usljed pandemije, 2020., projekat je poprimio format video-koncerta koji se mogao pratiti online u svakom dijelu svijeta.

Godine 2021. na EXPO-u Dubai bio je realiziran i specijalni događaj - Sanremo Giovani World Tour featuring Noemi.

Godina 2022., potom, bila je godina novog postpandemijskog početka s evropskom turnejom koja je uključivala Madrid, Brisel, Beograd i Tiranu.

Na koncertu u Sarajevu, kao bosanskohercegovački muzički partner bit će ugošćeni umjetnici Lela i Laka već poznati međunarodnoj publici, a nakon njihovog nastupa na Eurosongu.

Zahvaljujući TV Hayat, TV partneru događaja, koncert će moći pogledati gledaoci širom Bosne i Hercegovine.

Uskoro će biti objavljeni modaliteti distribucije besplatnih karata, saopćeno je iz Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo