25°C
Mostar 29°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 23°C
Bihać 16°C

13.09.2023 / 12:00 Obrazovanje - IZ Bošnjaka u Njemačkoj

Mekteb u Njemačkoj: Vjera, tradicija, domovina, identitet

Mekteb u Njemačkoj: Vjera, tradicija, domovina, identitet
Foto: IZ Bošnjaka u Njemačkoj
Po završetku ljetnih godišnjih odmora i sa početkom nove školske godine, džemati Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj pripremaju se za početak nove mektepske godine.

Kako bi na najbolji način pristupili novoj mektepskoj godini, džemati u okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, pitanje mekteba stavljaju u fokus svih svojih džematskih aktivnosti.

Imami džemata, pored svojih uobičajeni pristupanja polaznicima mekteba, također nude i provjerenu literaturu, te predstavljaju plan i program koji se svake godine usavršava i postaje prihvatljiviji i spremniji da odgovori svim izazovima sa kojima se polaznici susreću u drugim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Da bi roditelji uspjeli izvršiti obavezu prema svojoj djeci, Islamska zajednica im na tom putu pomaže kroz mekteb, kao prvi oblik institucionalno organizovanog islamskog odgoja i obrazovanja, te na taj način ima za cilj, izgradnju cjelovite islamske ličnosti, koja objedinjuje snagu vjere, privrženost ispunjavanju vjerskih principa i čvrsto prihvatanje islama kao sveobuhvatnog načina života.

Nastojeći predstaviti važnost mekteba za džemat kao aktivnu zajednicu, imam džemata u Wiesbadenu, Fahrudin-ef. Džinić obraćajući se džematlijama poručuje da je "mekteb garancija svijetle budućnosti jednog džemata.

- Odgovorno tvrdim, da dok ovaj ili bilo koji drugi džemat, tj. dok naš narod bude vodio brigu o obrazovanju i odgoju, dok ima posjećen mekteb, može se reći da džemat postoji, da je živ i da ima budućnost - kazao je on.

Ništa manje bitnu poruku šalje i Hamid-ef. Pintol, imam džemata Nürnberg, koji u svom govoru nastoji ukazati na islamski odgoj kao važno nasljedstvo koje ostavljamo našoj djeci.

- Budite svjesni važnosti mektepske nastave za život vaš djece. Mektepska nastava zahtijeva vaš angažman i odricanje ali znajte da je to investicija za sretnu  budućnost. Oni su naš uspjeh ili neuspjeh, oni su ti koji će nas naslijediti, a najbolje što im možemo ostaviti u nasljedstvo je islamski odgoj - kazao je efendija Pintol.

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj poželjela je svim polaznicima mekteba uspješnu novu mektepsku godinu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo