16°C
Mostar 20°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

13.09.2023 / 16:17 Košarka - Bh. košarkaš

Nurkić: Dajte mi da budem predsjednik KSBiH

Nurkić: Dajte mi da budem predsjednik KSBiH

Bh. košarkaš Jusuf Nurkić dao je opširan intervju za hrvatski Nacional, u kojem se dotakao brojnih tema i još jednom progovorio o problemima koji godinama opsjedaju naš sport, ali i državu.

Kao jedan od najglasnijih kritičara Košarkaškog saveza BiH, Nurkić se ne libi glasno reći kroz kakve probleme prolaze košarkaši na svakom reprezentativnom okupljanju, pa je tako i hrvatskim novinarima odgovorio na pitanje kako je moguće da, kao profesionalni košarkaši, imaju tako loše uslove u rodnoj zemlji.

"Apsurdno je to da igrate u NBA ligi, da vam je sve posloženo, da vam dolaze ljudi iz kluba, a da imate takve probleme. Evidentni su problemi u savezu kroz cijelu BiH. Kako smo posloženi u državi, tako nam funkcioniše i sport. Nacionalni ključ je izrazito neuspješan. Bilo šta da kažete, nekome udarate na hljeb. Probleme imaju omladinski pogoni, individualni sportovi, svaki savez, osim nogometnog, ima financijske probleme. Mi 30 godina slušamo priču kako nemamo novca i uvjeta. I onda smo došli mi, generacija koja ima potencijal za neki uspjeh, ali nam ne dopuštaju da napravimo ništa ozbiljnije jer mi moramo biti i čistačice i ekonomi i košarkaši", rekao je Nurkić.

Nurkić je jednom izjavio kako će postati predsjednik Košarkaškog saveza BiH i omogućiti košarkašima normalne uslove.

"To sam rekao, tako sam i mislio. Rekao sam im da mi to daju sada, dok sam još igrač. U BiH ne postoji sukob interesa, poslove možete davati i supruzi i djetetu i ocu i majci, ali mi košarkaši ili nogometaši ne možemo voditi reprezentaciju. Dajte meni da budem odgovorna osoba pa da vidimo hoćemo li onda od Sarajeva do Poljske putovati od pet ujutro do pet navečer. Anel Tuka bi vjerojatno brže dotrčao".

Nurkić je u intervjuu za Nacional govorio i o humanitarnom radu, posjetama Srebrenici i Vukovaru, te doniranim terenima i svemu što radi za popularizaciju košarke među djecom na Balkanu ali i šire. Posebno je govorio o svom idućem projektu - otvaranju škole u Srebrenici.

"To je moj cilj, ali kod nas je sve moguće. Kod nas neko nešto potpiše pa kaže da povlači potpis. Želim da to bude škola za svu djecu u Srebrenici, Bratuncu, okolnim selima. Možete me voljeti ili ne voljeti, ali ja radim najbolje što mogu za djecu. U Srebrenici, otkako se dogodio genocid, pa do danas, nije bilo prave želje ni za čim. Želim da ta srednja škola bude u službi obrazovanja djece i da, ako je moguće, traje zauvijek. Ne želim da se za pet mjeseci ili godinu dana škola zatvori. Djeca se ne pitaju, postoje sitni interesi, ali blizu smo dogovora", zaključio je Nurkić.

Kompletan Nurkićev intervju za Nacional možete pročitati OVDJE.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo