8°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

13.09.2023 / 19:20 Ekonomija - EU4Business

Održivi turizam sve popularniji u Bosni i Hercegovini

Održivi turizam sve popularniji u Bosni i Hercegovini
Foto: Vijesti.ba

Postizanje održivog turizma je kontinuiran proces i prilika za poticanje razvoja Bosne i Hercegovine u socijalnom, ekonomskom i kulturnom nasljeđu, a značaj podizanja svijesti javnosti i uključivanje medija u sam proces je od krucijalne važnosti.

Evropska unija i Vlada Njemačke kontinuirano ulažu u razvoj turizma u Bosni i Hercegovini s ciljem promocije turizma, jačanja konkurentnosti i razvoja zelenog i održivog turizma, što vodi otvaranju novih radnih mjesta i ekonomskom razvoju zemlje. U sklopu projekta EU4BusinessRecovery, u nedjelju, 10. septembra, u Konjicu je počela dvodnevna radionica za novinare iz Bosne i Hercegovine i regiona “Mediji za održivi turizam u BiH”, sa ciljem prikazivanja osam izvanrednih destinacija u BiH koje su na pragu sticanja certifikata Green Destinations.

Za razvoj zelenog turizma u Bosni i Hercegovini podržano je šest lokacija za proces zelene certifikacije kroz EU4BusinessRecovery projekat. Turističke destinacije certificirane prestižnim Green Destinations certifikatom posvećene su svom okruženju, socio-ekonomski su odgovorne, sa minimalnim negativnim uticajem na zajednicu. Ovako koncipirane turističke destinacije promovišu dobrobit zajednice i učestvuju u ekonomskom razvoju zajednice, dajući turističkom potrošaču posebno iskustvo. Odgovorna turistička praksa uključuje odgovorna putovanja, odlaganje i razvrstavanje otpada, poštovanje lokalne kulture i podržavanje malih lokalnih biznisa.

Na radionici su prisustvovali novinari iz 16 redakcija iz Bosne i Hercegovine i regiona kako bi se upoznali sa značajem održivog turizma te izvijestili javnost o njegovom značaju za ekonomski razvoj zemlje. Nakon radionice, novinari će u narednim danima obići Konjic, Vodopad Skakavac kod Sarajeva, Trebinje, Mostar, Bosansku Krupu, Šamac, Žepče i Nacionalni park Kozara, kako bi stekli uvid na koji način se razvija održivi turizam na ovim lokacijama i šta je to što će turisti dobiti, ukoliko se odluče za ovakav vid turističke konzumacije.

„Iskoristiti ćemo svoje znanje i angažiranost u medijima da promoviramo prirodne ljepote Bosne i Hercegovine. Sa osam destinacija donijet ćemo pozitivne priče. Naša odgovornost jeste velika, ali mi možemo preuzeti tu ulogu. Od našeg angažmana očekujem da napravimo dobar posao i nadam se da će rezultat ovoga biti jedna od stotinu top priča na svjetskom nivou“, kaže Arminka Memišević, novinarka portala Naša riječ iz Zavidovića.

Mišljenje dijele i novinari/ke iz regiona gdje su turističke destinacije također u procesu zelene certifikacije. Jedan od njih je i Danijel Garić, urednik televizije Crne Gore.

„U vremenu klimatske i ekonomske krize, imperativna je saradnja među državama i gradovima, i ovakve podržavajuće inicijative fokusirane na samoodrživots. Ovo je smjer u kojem treba da se razvija turizam kod nas“, zaključuje Garić.

Evropska unija i Vlada Njemačke kroz projekte EU4Business i EU4BusinessRecovery finansirali su 16 novih projekata u BiH sa ciljem stvaranja novih turističkih sadržaja i pružanja podrške lokalnim turističkim kompanijama da ublaže posljedice pandemije. Podrška uključuje projekte održivog turizma u Prijedoru, Bihaću, Šamcu, Zavidovićima, Maglaju, Žepču, Sarajevu, Vogošći, Ilijašu, Konjicu, Mostaru, Trebinju, Mrkonjić Gradu, Šipovu, Ribniku, Istočnom Sarajevu, Palama, Sokocu, Stocu, Ravnom, Čapljini i Mostaru.

EU4BussinessRecovery projekat je vrijedan 13,7 miliona eura, a ima za cilj smanjenje posljedica izazvanih pandemijom Covid-19 na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća u metalnom i drvnom sektoru, sektoru proizvodnje tekstila, kože i obuće, kao i na preduzetnike i poljoprivrednike. EU4BusinessRecovery je nastavak EU4Business projekta vrijednog 15 miliona eura kojim su finansirana 82 projekta širom BiH za podršku konkurentnosti i inovativnosti u izvozno orijentiranom sektoru, turizmu, poljoprivredi i ruralnom razvoju i poduzetništvu.

Više informacija o oba projekta dostupno je na https://www.eu4business.ba/

(Vijesti.ba)

Izdvajamo