12°C
Mostar 18°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

14.09.2023 / 12:54 Rukomet - RSBiH

Adnan Bašić novi selektor rukometašica BiH

Adnan Bašić novi selektor rukometašica BiH
Foto: Vijesti.ba

Adnan Bašić, aktuelni trener ŽRK Krivaja, novi je selektor ženske seniorske rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Adnan Bašić je bivši rukometaš zavidovićke Krivaje sa kojom je kao trener postao juniorski prvak Bosne i Hercegovine u sezoni 1995/1996.

Od aktivne igračke karijere oprostio se 2003. godine nakon čega je preuzeo funkciju trenera seniorske ekipe rukometnog kluba Krivaja iz Zavidovića. Na klupi Krivaje ostao je do 2014. godine a nakon toga trenirao je RK Konjuh i RK Čelik, sa kojim je 2015. godine igrao finale Kupa Bosne i Hercegovine.

Klupu ženskog rukometnog kluba Krivaja preuzeo je u oktobru 2016. godine i sa velikim uspjehom predvodi jedan od najbolje organizovanih ženskih sportskih kolektiva u našoj državi. Sa ekipom Krivaje tri puta je nastupao u EHF Challenge cupu.

Bašić je prije nekoliko mjeseci stekao zvanje EHF Master coacha, neophodno za vođenje seniorskih reprezentacija u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Meni je stvarno čast, ponos, obaveza, to je vrhunac karijere jednog trenera. Teško je opisat kako se čovjek osjeća, kada je imenovan za selektora reprezentacije svoje zemlje. Zahvalan sam na ukazanom povjerenju i želim da svojim radom dokažem da sam ovo zaslužio, kaže Bašić za zvaničnu stranicu Rukometnog saveza BiH.

O kvalifikacionoj grupi naše reprezentacije Bašić ističe:

Što se tiče utakmica i same grupe siguran sam da ćemo svi dati svoj maksimum. Neće biti lako, dobili smo vrlo jaku grupu sa Hrvatskom, koja je bila bronzana na pretprošlom Euru. U Rumuniji je ženski rukomet odavno na velikom nivou. Primjera radi, naše djevojke su na TV-u gledali sjajnu Cristinu Neagu i željele sliku s njom i autogram,a sada će igrati protiv nje. Grčak je selekcija kojoj možemo parirtati, upoznali smo je u prethodna dva ciklusta. Malo nema je nedostajalo da mi ode u grupe kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, tako da vjerujem da možemo protiv njih igrati.

Žensku seniorsku rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine narednog mjeseca, tačnije 11. i 14. oktobra očekuju mečevi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Podsjećamo, naš tim se nalazi u grupi sa Rumunijom, Hrvatskom i Grčkom.

Prvi susret naše najbolje rukometašice odigrat će 11. oktobra od 16.30 na gostovanju u Mioveniju protiv Rumunije. Nakon toga, tri dana kasnije u Cazinu će naša selekcija dočekati reprezentaciju Hrvatske. Taj susret igra se u subotu 14. oktobra u 20 sati. Naša selekcija okuplja se u Cazinu 8. oktobra, a dva dana kasnije (10. oktobar) putuje u Rumuniju.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo