8°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

14.09.2023 / 13:29 Ostali sportovi - European Judo Open

Najbolje judoke dolaze u Sarajevo po olimpijske bodove

Najbolje judoke dolaze u Sarajevo po olimpijske bodove
Foto: FENA
Glavni grad Bosne i Hercegovine 16. i 17. septembra ugostit će treći put European Judo Open, međunarodno džudo takmičenje čiji se rezultati boduju i za Olimpijske igre koje će se održati sljedeće godine u Parizu.

Od tehničke organizacije prvog velikog međunarodnog takmičenja 2003. godine do danas, Džudo savez Bosne i Hercegovine se etablirao kao izvrstan organizator, a u prilog tome govore nagrade i priznanja za sjajnu tehničku organizaciju.

- Pred nama je još jedno veliko takmičenje, treći European Open kojeg organizujemo. Izuzetno smo ponosni što se ima našeg saveza vezuje uz besprijekorne organizacije i što u razgovorima džudo radnika širom planete služimo kao pozitivan primjer - rekao je Branislav Crnogorac, predsjednik organizacionog odbora Sarajevo European Opena 2023.

Na prestižnom dvodnevnom džudo takmičenju učestvovat će ukupno 31 zemlja i 265 judoka, među kojima će biti i najbolje džudistkinje i džudisti iz naše domovine, saopćeno je iz Judo saveza BiH.

Velika međunarodna takmičenja, kojima je domaćin naša država, odlična su prilika za promociju turističkih potencijala Bosne i Hercegovine, a čini se da su to najbolje shvatili u Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo i Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, koji već dugi niz godina redovno podržava aktivnosti Judo saveza.

- Drago mi je što čujem da se Sarajevo i Judo savez u svjetskim okvirima navode kao primjer odlične organizacije. Uistinu je to veliko priznanje. U prethodnom periodu sam imao priliku sarađivati s ljudima iz Saveza i jako dobro znam koliko truda, rada i energije ulažu u takmičenja kao što je Sarajevo European Open 2023 - naglasio je predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić.

Crnogorac je naglasio da Larisa Cerić preuzima ulogu favorita, s obzirom na njen kvalitet ali i trenutni plasman na svjetskoj ranking-listi, na kojoj je među putnicima za Pariz, no tamo mora i ostati, a bodovi s ovog takmičenja će joj sigurno dobro doći.

- Osjećam se odlično, dobro smo trenirali u proteklom periodu i mislim da nema razloga da se ne nadam još jednom odličnom rezultatu na našem terenu koji je meni uvijek posebna inspiracija, motivacija ali i obaveza da se prikažem na najbolji način - kazala je Cerić, te posebno pohvalila organizacioni odbor i ljude zadužene da sve na takmičenjima koje organizuje Judo savez BiH prođe u najboljem redu.

Težak zadatak u kategoriji do 91 kilograma imat će bh. reprezentativac Toni Miletić, što su apostrofirali i on i njegov trener.

- Više od 20 takmičara je prijavljeno u mojoj kategoriji i sve su to sjajne judoke, tako da će konkurencija biti veoma jaka. Naša je obaveza da se ugledamo na Larisu i da se u skorijoj budućnosti priključimo sa što boljim rezultatima, a sve kako bi naš sport zadržao odličan kontinuitet u radu - poručio je Miletić.

Osim Larise Cerić i Tonija Miletića Bosnu i Hercegovinu će na predstojećem takmičenju koje se održava u Areni Hills na Ilidži predstavljati 23 takmičara, a svoje rivale saznat će sutra kada je na rasporedu žrijebanje.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo