16°C
Mostar 18°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 27°C
Bihać 21°C

14.09.2023 / 15:33 Auto - Mozilla otkrila

Koje podatke o vama prikuplja vaš automobil!?

Koje podatke o vama prikuplja vaš automobil!?
Foto: Agencije

Mozilla je kompanija koja, između ostalog, potpisuje Firefox, internetski preglednik. No, kompanija se bavi i drugim stvarima, a jedna od njih je i prikupljanje podataka.

Od svih kategorija proizvoda koje je Mozillin tim ispitao, automobili su najgori. Svih 25 robnih marki koje je pregledao dobilo je oznaku upozorenja Privatnost nije uključena, zbog lošeg postupanja s podacima potrošača. Studija je otkrila da su sve robne marke koje je promatrala prikupile više podataka nego što je potrebno za pokretanje povezivih usluga.

To im omogućuje da saznaju gdje vozite, koliko brzo vozite, pjesme koje svirate, ali čak i informacije o vašoj genetici ili, kao što je slučaj kod jedne marke, seksualnom životu.

Gotovo sve robne marke (84 posto) dijele te podatke drugim kompanijama kao što su pružatelji usluga, brokeri podataka itd. Čak 76 posto ugovora o privatnosti proizvođača automobila dopušta im prodaju vaših ličnih podataka. Više od polovine kaže da će podijeliti informacije s lokalnim vlastima i agencijama za provođenje zakona kao odgovor na zahtjev, a ne sudski nalog, piše Revija HAK.

Mozilla je otkrila da su Renault i Dacia jedine dvije marke koje kažu da svi vozači imaju pravo izbrisati svoje lične podatke. U međuvremenu, drugi pretpostavljaju da ste, ako uđete u njihovo auto, pročitali ugovor o privatnosti i pristali na njega. Što je još gore, neki su brendovi pretpostavili da je svaki putnik koji poveže svoj pametni uređaj s vozilom pristao na dijeljenje podataka.

S obzirom na to da povezana auta čuvaju veliku količinu vaših informacija, alarmantno je da su njihovi rezultati u kategoriji kibernetičke sigurnosti loši. Mozilla tvrdi da je u posljednje tri godine 68 posto marki zaradilo lošu ocjenu zbog curenja informacija, hakiranja i kršenja koja su ugrozila privatnost vozača.

Mozilla vjeruje da se javnim pritiskom može natjerati automobilsku industriju da bude bolja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo