17°C
Mostar 33°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

15.09.2023 / 13:27 Ekonomija - Sarajevo

Ministarstvo privrede KS subvencionira troškove kamata na poticajne kreditne linije

Ministarstvo privrede KS subvencionira troškove kamata na poticajne kreditne linije
Foto: Vijesti.ba

Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost Ministarstvu privrede KS za zaključenje ugovora sa odabranim bankama za plasman poticajnih kreditnih linija, a to su Bosna Bank International i UniCredit Bank.

Ministar privrede KS Zlatko Mijatović je kazao da je za provođenje tog programa, odnosno za subvenciju troškova po osnovu kamatne stope u visini do 3 posto iz Budžeta KS planiran ukupan iznos od 2.500.000 KM.

Obje odabrane banke aplicirale su s kamatnom stopom nižom od 3 posto, što znači da će Ministarstvo privrede i ove godine u potpunosti subvencionirati troškove kamate, saopćeno je iz Služba za protokol i press KS.

Nakon potpisivanja ugovora s bankama, privredni subjekti će se moći prijaviti na javni poziv koji će objaviti banke, a maksimalni pojedinačni iznos kredita za koji može aplicirati jedan subjekt male privrede iznosi 2.000.000 KM na period do sedam godina.

Na ovaj način privrednim subjektima se smanjuju ukupni troškovi zaduživanja, omogućava im se da pristupe kapitalu po povoljnijim uslovima, što dugoročno može motivisati male i srednje privrednike da hrabrije investiraju u svoje poslovanje i da lakše investiraju u istraživanje i razvoj novih proizvoda ili usluga koje bih trebale dovesti do inovacija i unapređenja konkurentnosti.

- Mala privreda je stub koji nosi ekonomsku aktivnost na području Kantona Sarajevo, investiranjem u ovu oblast direktno investiramo i u rast i razvoj našeg kantona - istakao je Mijatović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


Biznis.ba

Izdvajamo