13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

15.09.2023 / 17:00 Regija - Niš

Vučić i Dodik na prikazu oružja Srbije: Šojgu je rekao...

U Nišu prikaz naoružanja, vojne opreme i sposobnosti Vojske Srbije u kompleksu Niške tvrđave, u okviru obilježavanja Dana srpskog jedinstva.

Obilasku prikaza naoružanja prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik RS-a Milorad Dodik, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i ministar policije Srbije Bratislav Gašić.

- Srbija je mnogo napredovala po pitanju opremanja vojske, još toga moramo da kupimo, nešto nam pristiže što je važno za opstanak Srbije i što suštinski mjenja njenu poziciju - rekao je Vučić.

Podsjetio je na riječi ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da svaki vojnik mora da zna koliko ima metaka u magacinu.

- Šojgu je rekao da ne možete da imate, a da nemate transparentan magacin. Promijenili su naši u Kragujevcu poslije. Zato što vojnik mora da zna u svakom trenutku koliko mu je municije ostalo. Bezveze je ako ne zna da li ima 16, 8 ili 25 metaka u magacinu - rekao je Vučić.

Izložena vojna oprema i naoružanje izazvali su veliku pažnju građana koji su se u velikom broju okupili na tvrđavi i razgledaju prikazanu opremu, kako piše RTRS.

U okviru prikaza biće izveden nalet ratnog vazduhoplovstva i protivazdušne odbrane.

Na današnjem prikazu biće izložen velik broj borbenih i neborbenih sistema, brojno naoružanje, vojna oprema, kao i proizvodi srpske odbrambene industrije.

Također, prikaz će izvesti i pripadnici 63. padobranske brigade.

U 18 h. u Nišu biće održana manifestacija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kojoj će prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik RS Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, predsjednik NSRS Nenad Stevandić, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željko Budimir i drugi zvaničnici.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo