10°C
Mostar 15°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

15.09.2023 / 21:52 Politika - Jasan stav

Ambasador Murphy: Državna imovina pripada državi

Ambasador Murphy: Državna imovina pripada državi
Michael Murphy / Vijesti.ba
Američki ambasador u BiH Michael Murphy poručio je večeras da SAD vjeruju da međunarodne sudije u Ustavnom sudu BiH još uvijek imaju posla.

- Drugo što želim poentirati u vezi s tim jeste: Mi nećemo podržavati nastojanja koja podržavaju Dodik i Čović da se ovaj sud pretvori u etničku instituciju. To nije i ne treba biti takva institucija. Ustavni sud je institucija u kojoj niko ne treba da bude izložen Dodikovim ucjenama - ni građani BiH, niti druge institucije niti druge političke stranke u ovoj zemlji, a ni međunarodna zajednica. To je ono što on pokušava. Mi pod tim nećemo pokleknuti, rekao je Murphy za Face TV.

Murphy je rekao i da "što se tiče državne imovine, vrlo su jasni po tom pitanju uprkos naporima Dodika da zamuti vodu".

- Državna imovina pripada državi, jasno je poručio američki ambasador.

Dodao je da to ne znači da entiteti, kantoni i općine ne mogu koristiti tu imovinu. Ambasador SAD kaže da Dodik pokušava prepasti ljude, ali da to neće promijeniti činjenice niti mišljenje međunarodne zajednice.

- Gospodin Dodik je angažovan na vrlo opasnom putu. Provocira konfrontaciju sa međunarodnom zajednicom u BiH. To je bezobzirnost, to će dovesti do izolacije ili još goreg stanja po RS. Zašto on to radi? On ustvari pokušava izbjeći ličnu odgovornost za sopstveno djelovanje – bez obzira da li to uključuje kršenje Ustava BiH, njegovo loše vođenje ili neuspjeh u obnašanju izvršne vlasti u RS-u. Kako on to radi? Sebe prezentira kao avatara Srba, misli da je princ Lazar i traži od svih da izađu na Kosovo polje i bore se za njega i žrtvuju se za njega, kaže Murphy i dodaje:

- Ali nije izabrao nebesko carstvo; on je itekako izabrao da se obogati na račun ljudi koje poziva da izađu, ovdje – u zemaljskom carstvu. Šta oni od svega toga dobivaju? Da li dobivaju dobru vlast u RS-u? Ne. Fundamentalne slobode im bivaju narušene, poput slobode medija, slobode okupljanja, slobode govora."


(Vijesti.ba)

Izdvajamo