16.09.2023 / 10:36 Regija - Izbori u Hrvatskoj

Sandra Benčić kandidatkinja za premijerku Hrvatske

Sandra Benčić kandidatkinja za premijerku Hrvatske
Foto: HRT

Vodstvo stranke Možemo, nastavno na netom izglasanu odluku Vijeća, predstavilo Sandru Benčić kao kandidatkinju za premijerku.

Benčić je istaknula kako ulazi s velikom motivacijom u utrku koja sve očekuje u ovoj super izbornoj godini.

Naglasila je kako bi se malo tko odlučio za ovaj korak da nema ovakvu podršku sjajnih ljudi oko sebe.

- Kada smo moji kolege i ja ulazili u politiku imali smo jasnu viziju i motivaciju da vjerujemo da Hrvatska može bolje, rekla je.

Naglašava kako je hrvatska postala prepoznatljiva u zadnjih 30 godina, no, kako kaže, u zadnjih 30 godina ni jedna vlada nije stvorila ovu zemlju za ljude, zemlju za kvalitetu života.

Institucije same sebi svrha

- Nismo stvorili institucije da budu po mjeri potrebe građana, a ne da budu same sebi svrha, rekla je.

Dodaje kako je HDZ uspio uništiti ono što je temelj svakog društva i uspješne ekonomije, a to je, kako kaže, povjerenje.

- Bez povjerenja se ne može uspješno funkcionirati, rekla je i ukazala kako je to motivacija stranke da vrati povjerenje i samopouzdanje.

Benčić govori kako je u zadnjih 30 godina stvoren nakaradni sustav zarobljene države u interesima jedne stranačke klike.

Ističe kako je danas u Hrvatskoj život bez stranačke iskaznice život bez perspektive i to je razlog odlaska mladih iz zemlje.

Dobar život ne dolazi preko leđa drugih, već rame uz rame s njima

Benčić govori kako se politički program Možemo! Bazira na vraćanju povjerenja, samopouzdanja nacije koja može ponovno izgraditi društvo.

- Ono što mi smatramo da dobar i ispunjen život ne dolazi preko leđa drugih, već rame uz rame s drugima, istaknula je.

Naglašava kako Hrvatska mora postati jedna od najuspješnijih zemlja u zelenoj tranziciji.

- Nama za to ne nedostaje znanja, već samo političke volje, rekla je.

Benčić se zalaže za transformaciju obrazovnog sustava. Kako kaže, Hrvatska treba škole koje su sigurna i sretna mjesta u kojima se znanje i stvara i razmjenjuje, te se u djeci razvija samopouzdanje.

Osvrnula se na zdravstvo i zaključila kako ono nije trgovačka već javna djelatnost te kako se to mora zaustaviti.

Cilj u narednim godinama postizanje prehrambene samodostatnosti

Istaknula je kako se trebaju naglasiti privredi jasni društveni ciljevi u narednih 10-20 godina, a to je postizanje prehrambene samodostatnosti, energetska tranzicija i napuštanje fosilnih goriva.

- Želimo da to privreda zna, da će to biti ključne djelatnosti koje će stvarati robe i usluge za zelenu tranziciju, umjesto da ih kao do sada uvozimo, rekla je.

Benčić se osvrnula i na umirovljenike te je rekla kako se njima mora omogućiti da im mirovine pokrivaju troškove života, a to nije samo preživljavanje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo