13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

18.09.2023 / 11:56 Svijet - Peking

Kina se požalila Njemačkoj nakon što je Baerbock nazvala Xija 'diktatorom'

Kina se požalila Njemačkoj nakon što je Baerbock nazvala Xija 'diktatorom'
Foto: Agencije
Kina se požalila Njemačkoj nakon što je njena ministrica vanjskih poslova nazvala predsjednika Xi Jinpinga "diktatorom", saopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak, nazivajuću tu karakterizaciju "apsurdnom i otvorenom političkom provokacijom".

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je to u intervjuu za Fox News prošle sedmice na pitanje o ratu Rusije protiv Ukrajine.

- Ako bi Putin dobio taj rat, kakav bi to znak bio za druge diktatore u svijetu, poput Xija, poput kineskog predsjednika? - upitala je ona.

Mao Ning, portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova, kazao je da su primjedbe Baerbock "izuzetno apsurdne" i da narušavaju političko dostojanstvo Kine.

- To je otvorena politička provokacija - kazao je Mao na redovnom brifingu za novinare, dodajući da se Kina požalila Njemačkoj.

Baerbock je otvoreni kritičar Kine.

U augustu je izjavia da Kina predstavlja izazov za "osnove toga kako živimo zajednički u ovom svijetu". Ranije je opisala aspekte putovanja u Kinu kao "više nego šokantne" i navela je da Peking sve više postaje sistemski suparnik nego trgovinski partner.

U junu je američki predsjednik Joe Biden također nazvao Xija "diktatorom" dan nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken zaključio posjetu Kini u cilju stabilizacije veza, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo