8°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

18.09.2023 / 11:58 Svijet - Financial Times

Biden će potvrditi namjeru reforme Vijeća sigurnosti UN-a

Biden će potvrditi namjeru reforme Vijeća sigurnosti UN-a
Foto: Vijesti.ba
Američki predsjednik Joe Biden potvrdit će namjeru Washingtona da proširi Vijeće sigurnosti UN-a u svom obraćanju na Generalnoj skupštini UN-a, izjavio je koordinator za strateške komunikacije američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u intervjuu za The Daily Telegraph.

- Bili smo jasni kako vjerujemo da je vrijeme da sagledamo arhitekturu Vijeća sigurnosti. Vjerujemo da bi ona trebala biti inkluzivnija i sveobuhvatnija - kazao je.

Kirby je dodao da će Biden ove sedmice ponoviti podršku Sjedinjenih Država proširenju Vijeća sigurnosti.

Trenutno u Vijeću sigurnosti ima pet stalnih članica - Rusija, Velika Britanija, Kina, Sjedinjene Države i Francuska. Svaka od tih zemalja ima pravo veta u Vijeću. Dodatnih deset država, izabranih po geografskom principu, ima status nestalne članice.

Predstavnici američke administracije u više navrata su govorili o reformi Vijeća sigurnosti UN-a. Konkretno, Biden je tokom svog prethodnog govora na Generalnoj skupštini prošle godine rekao da Washington podržava povećanje broja stalnih članica, uključujući afričke i latinoameričke države. Ranije je postalo poznato da Washington također podržava davanje statusa stalne članice Indiji. Osim toga, Sjedinjene Državr željele bi vidjeti Njemačku i Japan u reformiranom Vijeću sigurnosti, prenosi The Daily Telegraph.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo