19°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

18.09.2023 / 13:15 Ostali sportovi - Biciklizam

Lejla Njemčević osvojila drugo mjesto na Svjetskom kupu u Francuskoj

Lejla Njemčević osvojila drugo mjesto na Svjetskom kupu u Francuskoj
Najbolja bosanskohercegovačka biciklistkinja i prva biciklistkinja na svjetskoj maraton ranking listi Lejla Njemčević osvojila je drugo mjesto na Svjetskom kupu u Francuskoj.

Utrka održana u Morzineu bila je do sada najteža u organizaciji Svjetske biciklističke federacije, dužine 101 kilometar sa 4.400 metara visinskog uspona. Nakon duge borbe sa Lejlom Njemčević koja je trajala šest sati i 10 minuta, pobjedu je odnijela Vera Looser sa prednošću od jednu minutu i 40 sekundi, treće mjesto zauzela je državna prvakinja Švicarske Irina Luetzelschwab.

Nakon tri utrke Svjetskog kupa vodeća u ukupnom poretku je bh. takmičarka koja čitave sezone ostvaruje izvanredne rezultate. Na prvoj utrci Svjetskog kupa u Češkoj odnijela je pobjedu, dok je u Italiji zauzela drugo mjesto te nakon drugog mjesta u Francuskoj ima ukupno 650 bodova. Druga u ukupnom poretku sa 410 bodova je Vera Looser dok Bettina Janas zauzima treće mjesto sa 390 bodova.

- Izuzetno sam sretna da sam zadržala crveni dres lidera Svjetske serije sa još jednim drugim mjestom na Svjetskom kupu u Francuskoj. Naš glavni cilj sezone je osvojanje Svjetske serije i jednu utrku prije kraja imam veliku prednost. Znali smo da je staza u Morzineu jedna od najtežih ikada u organizaciji UCI-a, ipak od samog starta sam se osjećala veoma dobro tako da sam preuzela vodstvo i diktirala tempo. Veliki dio utrke se odvijao na preko 2.000 metara uspona, tako da sam na zadnjem usponu izgubila dosta energije što mi je otežalo posljednji tehnički spust - rekla je Njemčević.

Posljedna utrka Svjetskog kupa u ovoj sezoni održava se 27. septembra u Snowshoeu (SAD),  a staza na kojoj će se odvijati borba za pobjedu u ukupnom plasmanu još uvijek nije objavljena. Naša takmičarka ima priliku da ostvari pobjedu u ukupnom generalnom plasmanu što bi bio historijski uspjeh s obzirom da se ove sezone prvi put utrke Svjetskog kupa održavaju u novom formatu sa svim disciplinama u organizaciji UCI-a i Warner Bros Discovery sporta, saopćeno je iz tima Lejle Njemčević.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo