24°C
Mostar 26°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 23°C

18.09.2023 / 13:50 Svijet - Na udaru kritika

Pogledajte urnebesne fotografije francuske političarke

Pogledajte urnebesne fotografije francuske političarke
Foto: Twitter

Francuska političarka Juliette de Causans, kandidatkinja na nadolazećim izborima za Senat Republike Francuske, gornji dom tamošnjeg Parlamenta, našla se na udaru kritika.

Ona je značajno doradila fotografiju sebe koju je stavila na svoje promotivne plakate, piše The Telegraph.

De Causans nije otkriti koliko ima godina, ali se smatra da ima između 40 i 50 godina. Međutim, plakat kojim se promovirala u mratu ove godine naveo je mnoge da pomisle da ima oko 25 godina. Na tom joj je plakatu koža vidljivo sjajnija, zubi su joj ravniji, a kosa bujnija nego na nedorađenim fotografijama koje objavljuje na društvenoj mreži Instagram, prenosi Slobodna Dalmacija.

Političarka iz omanje centrističke stranke Europe Egalité Ecologie, priznala je da je pomoću digitalnih alata mijenjala svoj izgled. Rekla je da je to napravila kako bi ciljevima svoje stranke potencijalno priskrbila veću podršku.

Političarka je priznala da je prošle godine tokom kampanje uoči parlamentarnih izbora na svoje promotivne plakate stavila fotografiju sebe s tamnijom bojom kože.

Glasači su je na društvenim mrežama kritizirali zbog neiskrenosti. "Svoje birače fotografijom navodiš na krive zaključke. Ovo je jadno. Neću više glasati za tebe. Vrati se u Ardene. Zaslužujemo bolje", rekao je jedan glasač. "Zaista, uopće ne izgledaš kao osoba na plakatu. Odmah si počela lagati. Ta ovo je ‘prelijepo‘", dodao je drugi.

Prije nego što se 2021. uključila u politiku, Juliette de Causans radila je kao nastavnica u srednjoj školi. Prošle se godine na parlamentarnim izborima kandidirala u izbornoj jedinici koja obuhvaća i Ardenski departman, međutim osvojila je svega 4,28 posto glasova.

Stranku Europe Egalité Ecologie oformili su nezadovoljni članovi stranke Renesansa koju je 2016. osnova sadašnji predsjednik Francuske Emmanuel Macron. Oni ga i dalje podržavaju, ali ne uživaju njegovu potporu.

Političarka je stala u obranu svojih obilato retuširanih fotografija. "Moje je pravo da kao kandidatkinja imam lijepu fotografiju. Frizura, šminka i rasvjeta nisu ista stvar", rekla je Juliette de Causans.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo