13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

18.09.2023 / 14:16 BiH - Panika bez razloga

Provjerili smo: Koliko je zaista poskupila registracija auta!?

Provjerili smo: Koliko je zaista poskupila registracija auta!?
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija

Odlukom Agencije za nadzor osiguranja FBiH, registracija vozila u Federaciji BiH od subote je skuplja za nešto viša od 6%.

Poskupljenja registracije neće biti ista za sva vozila jer će zavisiti prvenstveno od jačine motora, a ono što je najbitnije za građane - poskupljenja za putnička vozila neće biti ni blizu 'dramatična' kao prvobitne najave da će registracija poskupiti i do 100 KM.

"Poskupljenje se odnosi na polise osiguranja i samo će oni poskupiti. Naravno da nije isto poskupljenje za sva vozila. To prvenstveno ovisi o kilovatima, što više kilovata ima vozilo, veća je polisa osiguranja. Nije to baš onako kako je na početku napisano, da će registracija vozila poskupiti 100 KM", započeo je razgovor za Vijesti.ba zastupnik tri osiguravajuće kuće u BiH, Tahir Osmanović, te dodatno pojasnio:

"Za automobil od 44 do 50 kilovata, to povećanje je 12 maraka. Razlika polise osiguranja od 55 do 60 kilovata otprilike je 17 maraka. Najveća su poskupljenja za vozila od 111 ili više kilovata i ona će biti oko 52 ili 53 KM. Malo se previše pompa digla oko povećanja, nije opravdana. Teretna vozila su drugo, ali građane zanima cijena registracije za putnička vozila i maksimalno povećanje će biti nešto više od 50 KM".

Na pitanje zašto je uopće došlo do povećanja, Osmanović odgovara:

"Osiguranja to pravdaju poskupljenjem auto dijelova i vozila općenito. Svaka šteta koja se sada napravi je vrlo skupa za osiguravajuće društvo. Oni nisu mogli da podnesu isplatu tih šteta i pretpostavljam da je zato išao zahtjev prema Agenciji za nadzor da se promijene tarife. U RS-u je već godinu ili godinu i po ovako, povećana je cijena registracije. Kod nas je to stupilo na snagu u subotu 16. septembra"

Najave o poskupljenju registracije vozila je, očekivano, dočekana s velikim negodovanjem. Posebno jer su mnogi, na prvu, protumačili da će ona iznositi 100 KM. O tome je prvi govorio ministar Edin Forto, koji je zatražio hitnu smjenu rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

"Mislim da je ministar Forto požurio sa izjavom, on je prvi izjavio da će to povećanje iznositi 100 KM po registraciji. Možda Agencija za nadzor neke druge stvari ne radi kako treba, ali je ovo povećanje, ovoga puta, opravdano. Građani trebaju znati da poskupljenje neće biti toliko enormno, dakle između 11 i 50 maraka, u zavisnosti od jačine vozila, stepena bonusa... Nije to toliko puno na godišnjoj bazi".

"Možda bi ministar Forto trebao više obratiti pažnju na EKO test, tačnije da se ukine njegovo naplaćivanje u Federaciji. U RS-u se ne naplaćuje i to je zapravo glavni razlog što je registracija u Federaciji skuplja. Taj EKO test košta 35KM, eto to je ta razlika. Tu treba uraditi korekciju, ili ukinuti njegovo naplaćivanje u Federaciji ili ga naplaćivati i u RS, pa da bude balans. Tehnički pregled iz RS-a važi u FBiH i obrnuto. Ako mene pitate, veći je problem taj EKO test nego ove povišice polisa osiguranja", zaključio je Osmanović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo