28°C
Mostar 34°C
Tuzla 36°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

18.09.2023 / 14:19 Svijet - Oklopno logističko vozilo

Oklopni div: Turska predstavila novo oklopno vozilo

Oklopni div: Turska predstavila novo oklopno vozilo
Foto: Daily Sabah

Oklopno logističko vozilo "Derman 8X8" koje se trenutno nalazi u inventaru turskih oružanih snaga, prvi put je prikazano u inostranstvu tokom izložbe "Defence and Security Equipment International (DSEI) 2023".

Koluman Otomotiv Industry Inc., koja proizvodi vozila za logističku podršku unutar turske odbrambene industrije, predstavila je vozilo "Derman 8X8" na izložbi DSEI 2023, jednoj od vodećih svjetskih manifestacija u oblasti odbrambene industrije koja se održala u Londonu.

Zafer Özcan, potpredsjednik za vojne projekte u kompaniji Koluman Otomotiv, izjavio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) da takve izložbe ponekad mogu biti prekretnica u historiji kompanije, kako piše Daily Sabah.

Özcan je podsjetio da je kompanija potpisala Ugovor o projektu 8x8 točkovnog kontejnerskog nosača vozila (DROPS) sa Predsjedništvom odbrane industrije (SSB) za DERMAN i naveo da je Koluman Otomotiv dostavio prvih sedam vozila od ukupno 70 vozila u projektu.

Naglasio je da je cilj bio prvo ući u inventar Turskih oružanih snaga, a zatim proširiti se na međunarodna tržišta, rekavši: "Sretni smo što smo to postigli. Turska vojska je jedna od važnih snaga NATO-a. Stoga, kada idemo u inostranstvo, jedan od naših najvećih referenci postaju vozila isporučena oružanim snagama."

Özcan je spomenuo da se kompanija već godinama bavi odbrambenom industrijom i da se posebno od 2017. godine pozicionira u segmentu vozila za logističku podršku.

Govoreći o cilju razvoja dizajna vozila s visokim terenskim sposobnostima, sposobnog za prevoz teških tereta i idealno sposobnog za pružanje usluga više podržavajućim vozilima na zajedničkoj platformi, Özcan je napomenuo da je DERMAN rezultat tog razvojnog procesa.

On je također objasnio da je kompanija potpisala ugovor s SSB-om za oklopne cisterne za gorivo, nazvane AKTAN.

Ovom izložbom, ulaze u novu fazu, a infrastruktura DERMAN-a, posebno njegova integrisana logistička podrška, njegova sposobnost pružanja korisniku neprekidne i potpune podrške, te njegova široka upotreba rezervnih dijelova, čine ga još jačim na međunarodnim tržištima.

Özcan je rekao da će se mjesec dana nakon Velike Britanije nalaziti u Njemačkoj, gdje će učestvovati kao Originalni Proizvođač Opreme (OEM) na događaju organiziranom od strane kompanije Daimler.

Naglašavajući da je plan da se sva vozila iz Projekta DROPS sa 70 vozila isporuče u prvom kvartalu 2024. godine, Özcan je napomenuo da će jedan od najvećih ciljeva biti proizvodnja prvih prototipova za Projekat oklopljenih cisterni za gorivo AKTAN.

Što se tiče izvoza DERMAN-a, Özcan je rekao: "Što se tiče izvoza, posebno smo se pozicionirali na istočnoevropskom tržištu. U posljednje vrijeme, zbog određenih sukobljenih situacija u susjednim zemljama, zabilježen je značajan porast interesa za takva vozila."

"Također smo s Roketsanom sproveli različite aktivnosti vezane za prototipe za DERMAN. U jednom od naših projekata razvili smo vozilo s nosivošću od preko 50 tona. Očekujemo da ćemo ga uskoro isporučiti", objasnio je za Daily Sabah.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo