13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

18.09.2023 / 14:21 Svijet - Historijski sporazum

Oslobađanje pet Amerikanaca u zamjenu za 6 milijardi dolara

Oslobađanje pet Amerikanaca u zamjenu za 6 milijardi dolara
Foto: CNN

Pet Amerikanaca koji su bili zatvoreni u Iranu očekuje se da će biti pušteni u toku dana, izjavio je portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova, kao dio šireg sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama koji uključuje otključavanje 6 milijardi dolara iranskih sredstava.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je svih pet Amerikanaca označila kao nepravedno zatočene.

Govoreći na konferenciji za novinare koja je bila prikazana na državnoj televiziji Press TV u ponedjeljak, portparol ministarstva vanjskih poslova Naser Kanaani je rekao da će oslobađanje "nadamo se biti završeno" zajedno sa drugim elementima sporazuma.

Osobe koje su zadržavane se prevoze do katarskog aviona, koji je spreman u Iranu da preveze pet Amerikanaca do Dohe, izjavio je izvor koji je upoznat sa detaljima o ovom slučaju CNN-u u ponedjeljak popodne po lokalnom vremenu.

Oslobađanje Amerikanaca okončalo bi dugogodišnju noćnu moru za one koji su bili zatvoreni. Trojica od njih, za koje se vjeruje da su deo sporazuma - Emad Šargi, Morad Tahbaz i Siamak Namazi - svi su bili zatvoreni više od pet godina. Namazi je zadržavan od 2015. godine. Identiteti druga dva Amerikanca nisu javno poznati.

Prema sporazumu između Sjedinjenih Američkih Država i Irana, 6 milijardi dolara iranskih sredstava koja su bila držana na ograničenim računima u Južnoj Koreji prenijela bi se na ograničene račune u bankama u Kataru. Prema izvoru upoznatom s detaljima ovog slučaja, iranski i američki zvaničnici obaviješteni su od strane Katara da je novac prebačen iz Švicarske na bankovne račune u Kataru.

Izvori su rekli CNN-u da su sredstva potekla od prodaje nafte koja je bila dozvoljena i stavljena na račune otvorene tokom administracije Donalda Trumpa. Zvaničnici administracije Joea Bidena su istakli da će sredstva koja su prebačena na račune u Kataru moći biti korištena samo od strane Irana za humanitarne kupovine i svaka transakcija će biti nadgledana od strane američkog Trezora.

Sporazum, koji je već izazvao kritike od strane Republikanaca, također uključuje oslobađanje pet Iranaca koji su u američkom pritvoru.

Sporazum, ako bude uspješno sproveden, predstavljao bi značajan diplomatski napredak nakon godina komplikovanih neizravnih pregovora između Washingtona i Teherana.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo