17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

18.09.2023 / 17:02 BiH - Saopćenje

U Sarajevu počela regionalna konferencija o saradnji u predmetima ratnih zločina

U Sarajevu počela regionalna konferencija o saradnji u predmetima ratnih zločina
Foto: Tužilaštvo BiH

Regionalna konferencija tužilaca u predmetima ratnih zločina održava se u Sarajevu.Na konferenciji sudjeluju tužioci iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, kao i Tužilaštva pri MRMKS-u, a podršku radu konferencije pružili su Evropska komisija u BiH i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).

Konferenciju, koja je okupila više od 60 sudionika, otvorio je glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić koji će tokom održavanja skupa razgovarati o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

On je istakao da Tužilaštvo BiH, kao i Sud BiH imaju ulogu nastavka rada i aktivnosti započetih u Haškom tribunalu u čemu im je potrebna podrška Evropske unije, međunarodne zajednice, kao i Ministarstva pravde BiH, VSTV-a BiH i partnerskih tužilaštava i sudova u Bosni i Hercegovini, kao i saradnja sa partnerskim tužilačkim institucijama u regionu.

Sudionicima konferencije obratio se i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler koji je naglasio da je regionalna saradnja ključna kako bi se spriječila nekažnjivost za užasne ratne zločine koji su počinjeni i osigurala pravda za žrtve i njihove porodice.

- Veliki broj optuženih u BiH za ratne zločine sa dvojnim državljanstvima nisu izvedeni pred lice pravde. U rješavanju ovog regionalnog problema EU se zalaže za snažnije sistemsko korištenje protokola o saradnji u procesuiranju počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida potpisanih 2013. i 2014. godine između Tužilaštva BiH i tužilaštava iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore - potcrtao je Sattler.

O važnosti regionalne saradnje, također je govorio i glavni tužilac pri MRMKS-u Serge Brammertz, koji je istakao važnost zajedničkog rada u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina.

Tužioci iz regiona razgovarali su o dosadašnjoj saradnji, poteškoćama sa kojima su se susreli, kao i prijedlozima za rješavanje i prevazilaženje ovih problema.

Razgovarano je i o pomoći koju pruža MRMKS u vezi sa pribavljanjem dokaza koji su korišteni u postupcima u Den Haagu, kao i saradnji i razmjeni podataka u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba.

Kako je istaknuto, segment regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina izuzetno je bitan jer u regionu postoji više stotina osumnjičenih osoba, koje se od pravde skrivaju u nekoj od zemalja regiona, a također na snazi su potrage i potjernice za velikim brojem osumnjičenih osoba.

S obzirom na to da se veći dio predmeta odnosi na ratne zločine počinjene u BiH, pravosuđe Bosne i Hercegovine zainteresovano je da se regionalnom saradnjom spriječe mogućnosti bijega od sudskih procesa i omogući jačanje vladavine prava, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo