16°C
Mostar 18°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 27°C
Bihać 21°C

18.09.2023 / 17:22 Politika - Visoki predstavnik

Schmidt poručio Cvijanović: Prijetite nasiljem, to je opasno

Schmidt poručio Cvijanović: Prijetite nasiljem, to je opasno
Foto: Vijesti.ba

U pismu koje je danas visoki predstavnik Christian Schmidt uputio članici Predsjedništva BiH, Željki Cvijanović, rečeno je kako nazivanje protesta od 1. septembra „generalnom probom“ predstavlja implicitnu prijetnju konfrontacijom i nasiljem i kao takvo je samo po sebi opasno.

U istom pismu je visoki predstavnik spomenuo kako je neodgovorno na međuentitetskoj liniji svojim prisustvom podržavati političke događaje koji unose podjele. Međuentitetska linija (IEBL) nije državna granica već linija razgraničenja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Pismo visokog predstavnika prenosimo u cijelosti:

“Sarajevo, 18. septembra 2023. godine

Poziv na rad u izvršenju Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir

Na marginama protesta insceniranog na međuentitetskoj liniji, 1. septembra 2023. godine, dali ste izjavu čiji sadržaj citiram: „Ovo je samo generalna proba za ono što može uslijediti ako nas nastave maltretirati, a maltretiraju nas kada ne daju Skupštini i predsjedniku da rade svoj posao“.

Kao članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine položili ste svečanu zakletvu da ćete poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i promovirati ljudska prava i osnovne slobode te starati se o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana. Podsjećam Vas na odgovornost koju nosi Vaš položaj.

Što se tiče teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, neodgovorno je na međuentitetskoj liniji (IEBL) inscenirati i svojim prisustvom podržavati političke događaje koji unose podjele. Međuentitetska linija (IEBL) nije državna granica već linija razgraničenja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Povezivanje termina “granica” sa Republikom Srpskom kao “državom” jasno znači da javno stvarate pogrešan utisak da postoje granice unutar Bosne i Hercegovine, čime se direktno krši Opći okvirni sporazum za mir.

Posljedice ovih neodgovornih izjava najviših zvaničnika BiH već se mogu vidjeti na bilbordima širom Republike Srpske.

Dozvolite da Vas podsjetim da Ustav Bosne i Hercegovine predviđa da: “postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja lica, robe, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Ni jedan entitet neće uspostaviti kontrole na međuentitetskoj liniji između entiteta.”

Osim toga, Ustavni sud BiH je utvrdio da se IEBL ne može smatrati granicom.

Vaše nazivanje ovih insceniranih protesta od 1. septembra „generalnom probom“ predstavlja implicitnu prijetnju konfrontacijom i nasiljem i, kao takvo, opasno je samo po sebi. Protesti koji su inscenirani u međuvremenu već su neprihvatljiv slijed događaja nakon Vašeg izjašnjavanja.

Konačno, u pogledu jednog drugog pitanja, moram Vas podsjetiti na Vašu obavezu pune implementacije Općeg okvirnog sporazuma za mir i njegovih aneksa. Ova obaveza podrazumijeva punu saradnju sa visokim predstavnikom, poštivanje njegovih odluka i pružanje pune podrške njegovim operacijama. Odgovor koji ste u tom pogledu dobili od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija ne samo da je eksplicitan nego ne ostavlja mjesta ni dilemama niti pogrešnim interpretacijama te zato ne može biti nikakve greške u poštivanju mene kao imenovanog visokog predstavnika.

Kao visoki predstavnik, pozivam Vas da korigirate svoj stav i da ne postupate na način koji bi predstavljao ili doprinio kršenju Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, kojeg ste dužni podržavati. Ovo se posebno odnosi na bilo kakvu sugestiju državnosti entiteta Republika Srpska – entiteta kao što je i Federacija Bosne i Hercegovine u okviru suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine i koji pravno postoji samo po osnovu Ustava Bosne i Hercegovine.

Pozivam Vas na rad i poštivanje obaveza Bosne i Hercegovine prema međunarodnom pravu i dužnosti Vaše funkcije.

Sa poštovanjem,

Christian Schmidt”

(Vijesti.ba)

Izdvajamo