17°C
Mostar 20°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

18.09.2023 / 19:37 Svijet - Okupacija Lampeduse

Italija donosi oštrije mjere za odvraćanje migranata

Italija donosi oštrije mjere za odvraćanje migranata
Foto: EPA

Italijanska vlada, suočena s porastom dolazaka migranata, u ponedjeljak je donijela mjere kojima produljuje vrijeme njihova zadržavanja i osigurava povratak u domovinu većeg broja ljudi koji nemaju zakonsko pravo na boravak, rekli su vladini dužnosnici.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je gotovo 10.000 migranata stiglo na južni talijanski otok Lampedusu prošle sedmice, što je ozbiljno narušilo vjerodostojnost desne premijerke Giorgie Meloni, koja je prošle godine preuzela vlast obećavajući suzbijanje ilegalne imigracije.

Meloni je na početku sastanka vlade izjavila da bi migranti koji čekaju repatrijaciju trebali biti zadržani šest mjeseci, s mogućnošću produljenja na 18 mjeseci, umjesto sadašnja tri mjeseca.

"To će biti dovoljno vremena ne samo za obaviti potrebne procjene, već i za provesti repatrijaciju onih koji ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu", rekla je Meloni.

 Izvori su rekli da je vlada ubrzo odobrila tu mjeru, kao i osnivanje novih centara za zadržavanje u udaljenim područjima. Meloni je rekla da Italija mora povećati kapacitet takvih objekata jer su oslabljeni "godinama imigracijskih politika".

Prema talijanskom zakonu, migranti koji se suočavaju s repatrijacijom mogu biti zadržani ako se ne mogu odmah protjerati. Većina migranata, kako kažu dužnosnici, dolazi u Italiju iz ekonomskih razloga i stoga nemaju pravo na azil.

Prošli pokušaji zadržavanja migranata uglavnom su propali, jer su zadržani često izlazili iz centara i često se upuštali na put prema bogatijim zemljama sjeverne Europe.

Talijanska koalicija za građanske slobode i prava (CILD) opisala je centre za zadržavanje kao "crne rupe" gdje se događaju ozbiljna kršenja temeljnih prava te tvrdi da su skupi i neefikasni.

U travnju je talijanski parlament odobrio mjere za otvaranje novih centara za migrante koji čekaju rješenje zahtjeva za azil, kao i više objekata za zadržavanje migranata koji se suočavaju s protjerivanjem. Za to je u iduće dvije godine izdvojeno oko 20 miliona eura.

U ovoj godini u Italiju je stiglo više od 127.000 migranata, prema vladinim podacima, što je gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju 2022. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo