10°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

19.09.2023 / 08:34 Svijet - Qin Gang

Šef kineske diplomatije smijenjen zbog vanbračne afere

Šef kineske diplomatije smijenjen zbog vanbračne afere
Qin Gang / Agencije
Bivši kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang, koji je smijenjen s funkcije u julu, imao je vanbračnu vezu dok je bio ambasador u Sjedinjenim Državama, javio je u utorak Wall Street Journal, pozivajući se na ljude upoznate s aferom.

U izvještaju se navodi da je Qin sarađivao s istragom, koja se sada fokusirala na to da li su afera ili Qinovo ponašanje ugrozili nacionalnu sigurnost Kine.

Visokim kineskim zvaničnicima rečeno je kako je interna istraga Komunističke partije otkrila da je Qin umiješan u aferu tokom svog mandata kao kineski ambasador u Sjedinjenim Državama, navodi se u izvještaju. Dva izvora izjavila su za novine da je afera rezultirala rođenjem djeteta u Sjedinjenim Državama.

Qina je u julu na mjestu ministra vanjskih poslova naslijedio diplomatski veteran Wang Yi nakon misterioznog jednomjesečnog odsustva s dužnosti koja je trajala jedva pola godine.

Bio je vodeći kineski diplomata u Washingtonu od jula 2021. do januara ove godine.

WSJ prenosi da kinesko ministarstvo vanjskih poslova i Ured za informacije Državnog vijeća nisu odgovorali na pitanja, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo