16°C
Mostar 20°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

19.09.2023 / 08:39 Svijet - Američki predsjednik

Biden: Trump i republikanci odlučni su da unište američku demokratiju

Biden: Trump i republikanci odlučni su da unište američku demokratiju
Foto: Agencije
Joe Biden, najstariji američki predsjednik ikada, rekao je da  razumije fokus na svoje godine, ali da se kandidirao za reizbor jer je Donald Trump želi da "uništi" američku demokratiju, prenosi AFP.

Ovaj 80-godišnjak obično izbjegava pitanje starosti, ali se pozabavio s tim tokom prikupljanja sredstava u pozorištu na Broadwayu u New Yorku, rekavši da mu je njegovo iskustvo pomoglo da se nosi sa krizama poput Ukrajine i Covida.

- Čini se da je mnogo ljudi fokusirano na moje godine. Shvatam, vjerujte mi, znam to više od ikoga - kazao je Biden.

Dodao je: "Kandidiram se jer je demokratija u pitanju, jer je 2024. demokratija ponovo na glasanju. I neka nema sumnje: Donald Trump i njegovi MAGA republikanci odlučni su da unište američku demokratiju."

Demokrata je dodao da se neće "klanjati" "diktatorima" i optužio Trumpa - čiji je slogan Učinimo Ameriku ponovo velikom (Make America Great Again - MAGA) - da je to učinio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da američki glasači imaju zabrinutost zbog Bidenovih godina uoči vjerovatnog revanša sljedeće godine protiv Trumpa, kojeg je pobijedio 2020.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo